2016. június 25., szombat

Brexit



Kommüniké

A június 23-i «Leave» nagyszabású győzelme döntött: az Egyesült Királyság az Európai Unióból kilép. Az eredmény a brit munkásosztály győzelme. Ezen túl pedig az összes európai dolgozó és nép győzelme is.

Az eredmény bejelentésekor egyik képviselő  (a Labour Party tagja), aki a  Brexitért kampányolt, a BBC-nek nyilatkozott: "Azok, akik a Leave-re szavaztak, különösen a szigorítások által sújtott helyhatóságokra konctrentáltak. A  Labour Party választóinak és szimpatizánsainak 40 %-a «Leave»-re szavazott. Egyetnemértésem Jeremy Corbynnel (a Labour party vezetője és az EU-ban maradás híve –szerk.) abban áll, hogy Corbyn azt hiszi, az Európai Uniót meg lehet, meg kell reformálni.  Holott az lehetetlen, ezért kellett a kilépésre szavazni".  

Akárhogyan is szeretnék elmaszatolni a tényt, az ott van: a munkásosztály szavazott. A brit dolgozók győztek. A londoni City spekulánsai és tőkései veszítettek. Kudarc a miniszterelnök, Cameron számára, aki kénytelen lemondani. Kudarc az EU, a Központ Bank számára, egész politikájuk számára, akár a rombolást szolgáló programokról legyen szó, akár a dolgozók és a demokrácia elleni támadásokról, akár a Törökországgal megkötött szégyenletes egyezményről, amely segítségével az imperialista hatalmak által lerombolt hazájukba akarnak visszaküldeni többszázezer menekültet.  
Kudarc az IMF számára, Obama számára, s minden európai nagyhatalom számára, akik az Európai Unió fenntartásával folytatni akarják a diktálást.  

Kudarc a Labour Party vezetői számára is, akik a maradás mellett kampányoltak saját választóik és számos szakszervezet, sőt saját szekcióik ellenében.

Kudarc mindenki számára, aki a munkásosztály képviseletét hirdető szervezetek élén egész Európában kampányolt a maradás mellett – kezdve az Európai Szakszervezeti Szövetség (CES, ETUC) irányítóitól azokig, akik  őket követve minden országban csatlakoztak az EU híveinek koncertjéhez. Franciaországban kudarc minden jobb- és baloldali pártnak – ideértve a szocialista és a kommunista pártot –, amelyek a maradásra agitáltak.

És most? Megnyílt egy rés. Ne jöjjenek nekünk itt azzal az örökös «érveléssel», hogy meg kell újítani, reformálni, változtatni az Európai Uniót.
Ne jöjjenek azzal, hogy szociálisabb, demokratikusabb Európa kell. Nem, mert a rés megnyílt, egész Európa népei és dolgozói kimondhatják: «Le az Európai Unióval!»,
Ma ez a jelszó van napirenden Franciaországban, Németországban, Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban. Franciaországban a «Le az EU-val!» és összefonódik a «Le a Hollande-Valls-kormánnyal, le a munkatörvénykönyv-reformmal!». A dolgozók nagyon jól tudják, hogy a «reform» az európai szerződések alkalmazását jelenti.

Ami napirenden van, az az európai szerződések megsemmisítése, a szakítás az Európai Központi Bankkal, az egységes euróval; az összes privatizációs, deregularizációs intézkedés, a szigorítási és felelősségi paktum semmissé nyilvánítása van napirenden.

A POID, a Független Demokratikus Munkáspárt büszkén vállalja, hogy 6 hónap óta támogatta a kilépésért küzdő  brit munkásszervezeteket és -aktivistákat, összekötve az egész Európa dolgozóinak és népeinek kilépésével. Ezt fejezte ki a május 28-i párizsi nemzetközi nagygyűlés, melyen brit, belga, német, olasz, görög társaink is részt vettek és 25 ország aktivistái támogatták.  

Üdvözölve a brit dolgozók győzelmét, a POID teljes mértékben támogatja a munkásmozgalom különböző irányzataihoz tartozó ezer aktivista által kibocsátott felhívást «Szakítás az Európai Unióval, szakítás az V. Köztársasággal». A POID arra szólítja tagjait és szimpatizánsait, erősítsék ezt a kampányt.

Soha nem állt kérdés ennyire a központban, mint a szakítás az EU-val. A Brexit győzelme az egész európai munkásosztály győzelme jogainak visszaszerzéséért, a demokráciáért. A Brexit győzelme utat nyit a dolgozók és a népek baráti viszonyának kialakítása előtt.

Igent a munkásjogokra, igent a szabad népek és nemzetek szabad uniójára!

Párizs, 2016.jún.24 – 18 h.

poidemocratique@orange.fr 
latribunedestravailleurs.fr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.