2017. április 24., hétfő

12 év óta az első kivégzés Arkansasban

Arkansas végül elérte az USA Legfelsőbb Bírósága döntésének felfüggesztését és 12 év óta az első kivégzést végrehajtotta. A helyzet különösen groteszk, a Legfelsőbb Bíróság (új szélsőjobbos tagjával kiegészítve, akit már Trump nevezett ki) először nem engedélyezte a halálbüntetést, hogy «tanulmányozza az iratokat»; azután saját határozatát visszavonta és engedélyezte, hogy az állam a kivégzést végrehajtsa.

Forrás (Le journal de Montréal): http://bit.ly/2pNbnAgUgyancsak Arkansasban a következő napokban még 3 halálos ítéletet hajtanak végre, négyet ideiglenesen elhalasztottak.
2017 óta az USA-ban 7 halálos ítéletet hajtottak végre (4-et Texasban, 1-et Virginiában, 1-et Missouriban és 1-et Arkansasban). Ezekkel 1.449-re emelkedett a kivégzett férfiak, nők, gyermekek száma a halálbüntetés 1977-es visszaállítása óta. A halálfolyosón még több mint 3.000 fogoly vár sorsára. Az USA területén minden 100 felnőttből 1 börtönben van. Még egy adat: a világon az összesen fogvatartott közül minden negyedik az USA börtöneiben található.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.