2017. április 30., vasárnap

Franciaország: Marine Le Pen környezete – öt kulcsszemély



Marion Maréchal - Le Pen, Louis Aliot, Florian Philippot és Steeve Briois © AFP


- Florian Philippot, a jobb kéz
Ez a legjobb francia iskolákban diplomázott 35 éves stratéga központi szerepet játszott a párt új irányvonalában, hogy a globalizáció veszteseit beterelje a Front national karámjába. A médiában állandóan jelen van, ő kezdte el meglágyítani az FN nézeteinek antiszemita, rasszista, homofób képét. Azzal vádolják, ő a párt "lobby gay" feje (egy magazin 2014-ben felfedte homoszexualitását).

- Louis Aliot, a barát és pártkáder
Délnyugati akcentus, rögbijátékos alkat, az FN cukisításának másik vezető figurája. 2011-ben, Marine vezetése előtt részt vett a párt legradikálisabb tagoktól való megtisztításában. Fiatalon érkezett a Jean-Marie Le Pen vezette mozgalomba, gyorsan lett alelnök. Marine Le Pen-nel 2010 óta hivatalos a kapcsolata, de a pár diszkrét – egy 2014-es twitteres szelfin kívül. Már bejelentette, hogy semmilyen miniszteriális feladatok nem vállal, ha barátnője elnök lesz…

- Marion Maréchal, Le Pen, a fiatal hajtás
Marine Le Pen unokahúga, magas, szőke, 27 éves, a legfiatalabb francia képviselő gyakorló katolikusként közel áll a hagyományos miliőhöz. Nagynénjénél gyakran radikálisabb az álláspontja a társadalmi kérdéseket, az identitást vagy a migrációt illetően, ami igen népszerűvé tette a dél-franciaországi szimpatizánsok körében.
Gyakran kerül ellentétbe Florian Philippot vonalával, és ő volt az FN egyik emblematikus figurája az FN tüntetésein a melegházasságok ellen. Marine Le Pen bejelentette, hogy elnöksége idején unokahúgából sem lesz miniszter.

- Steeve Briois, a terep embere
Munkásember fia, bányász unokája, 44 éves, 2014-ben Hénin-Beaumont (észak-Fr.o., az ipartalanítás áldozata) helyhatósági választásain rabolta meg a baloldalt. Kirakati vitrint csinálva belőle az FN számára lehetővé vált, hogy közvetlenül a terepen törjön előre minden választási kampányban. Mára a párt hivatalos kampányával bízták meg ideiglenesen, míg Marine visszavonult, hogy választási híveket gyűjtsön.

- Frédéric Chatillon, a sátáni barát
A Gud, az erőszakos cselekvéseiről ismert ultranacionalista diákmozgalom volt vezetője, 49 éves, Marine-nak 20 éve barátja. Náci szimpátiával is vádolják, ezt tagadja. Sokáig Bachar al-Assad szíriai rezsimével üzletelt. 2011 óta az FN kampányaival foglalkozik, egyébként a francia igazságszolgáltatás azzal vádolta meg, hogy ezek során a magasabb állami szubvenció elérése érdekében túlszámlázott.

Forrás: AFP


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.