2017. április 3., hétfő

CEU





Nagyon szívesen a CEU mellé állnék. Abban pillanatban, hogy az elitképző magánegyetem horribilis tandíja megszűnik, hallgatói és oktatói felemelik szavukat nyilvánosan, tüntetnek és demonstrálnak az ország multinacionális kifosztása, a termeléstől való megfosztása, a demokrácia hiánya, a munkásérdekek semmibevétele, az oktatás tökéletes tönkretétele, a többi egyetem autonómiájának megsemmisítése ellen (nem teljes felsorolás).

A CEU tulajdonosa a Soros György által létrehozott, New York-i székhelyű Nyílt Társadalom Alapítvány  – lehet az akkor «szabad és független» nemzetközi posztgraduális intézmény?
A CEU ellenes támadás miatt "a teljes oktatási, akadémiai szabadság van veszélyben az országban” ?? Nem inkább a szinte ellenállás nélkül elfogadott bolognai processzus miatt ?
Számomra a Napnál világosabban kiderült (megírták a tüntetők), hogy miért mentek ki az utcára. Fogalmuk sem volt a dolog valódi tétjéről.

Ezért mentek ki: "Az önkény ellen! A szakképzés tönkretétele ellen! A közoktatás szétzúzása ellen! A egészségügy és a szociális ellátás ellehetetlenítése ellen! Szóval minden arrogáns intézkedés ellen, ahol nélkülünk döntenek rólunk és ahol nincs oktatási, intézményi szabadság!"

Pedig ezekhez a gondokhoz közvetlen köze nincs a CEU-nak, az általa képviselt liberális politikának viszont annál több. Tévedés ne essék, a Fidesz (és az előző kormányok), valamint az EU is éppen ezt a fajta politikát folytatja: megszorítások, adósságfizetés, deficitcsökkentés, a közszolgáltatások, a demokratikus jogok megszüntetése. A felsőoktatást a bolognai szerződés vágta taccsra, az egyetemi autonómia gyakorlatilag megszűnt.

A CEU - magánegyetem, annak összes következményével, azaz függetlensége, elérhetősége (akár a legtehetségesebb gyerekek számára) erősen megkérdőjelezhető... úgy működik, ahogy finanszírozói óhajtják a horribilis tandíjakkal és az ösztöndíj utáni kuncsorgással.

A jelenlegi állami kurzus valóban gyalázatos. Csakhogy ebbe az Unióba éppen beleillenek a magánegyetemek, s az Orbán-kormány ellen sincs semmi kifogás - ahogy szept. 14-én megírta a Népszabadság: "Bizottság közeli források megerősítették, hogy a testület nem lát okot korábbi álláspontjának felülvizsgálatára. Továbbra is úgy ítéli meg, hogy Magyarországon nem sérülnek rendszerszintűen a jogállami normák és az alapvető szabadságjogok, ezért nem kíván szankciókkal végződő eljárást indítani a budapesti kormány ellen, ahogy azt például Lengyelország esetében megtette."

A megoldást tehát nem a CEU melletti tüntetés fogja meghozni ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.