2017. május 3., szerda

Fasizmus


A jelen megmutatja, hogy milyen nagy jelentősége van a precíz kifejezéseknek, nevezetesen a "fasiszta" szónak.
1) A történelemben nem minden autoriter rezsim fasiszta, még ha véres is. A fasizmus a kapitalizmus sajátossága, még annak is csak bizonyos fejlettségi szintjén.
2) Nem minden tőkés diktatúra fasiszta. Egy katonai puccs, amely csak a hadsereget mozgósítja, hogy kegyetlen diktatúrát vezessen be, nem fasiszta. Ami a fasizmus speciális vonása, hogy pszeudo antikapitalista/nacionalista demagógiát, sőt, «forradalmit» alkalmaz, hogy a munkásosztály deklasszálódott rétegeiből, a lecsúszó kispolgárokból verbuváljon és képezzen egy militáns tömegmozgalmat, amely fizikailag is támad a munkásmozgalomra, a baloldalra, hogy azt legázolja. 3) Fejlődésének természetéből a kapitalizmusnak hajlama van olyan államformákat létrehozni, amelyek egyre önkényesebbek - különösen a válságok idején. Ezt nevezzük «erős államnak», amely ma már elterjedt az egész Földön. Természetesen veszélyes tendencia, de ezt sem kell keverni a fasizmussal, mert ellene nem ugyanolyan módon kell harcolni (pl. nem kell illegalitásba vonulni...). 4) Helyesebb olykor "fasiszta tartalomról", a helyzet fasizálódásáról beszélni, erre tipikus példa a chilei Pinochet fasiszta aspektusokkal.
5) Ugyanígy fasiszta vonásokat lehet kimutatni ilyen-olyan tőkés ideológiában, anélkül, hogy az valóban fasiszta lenne. Pl a belga migrációs és menedékügyi felelős államtitkára egyes nyilatkozatai fasisztoidok, míg pártja nacionalista szélsőjobboldali és neoliberális rasszista, de nem fasiszta.
6) Le Pen hogy kerül ide? Úgy, hogy az FN sem fasiszta a szó pontos jelentésében, hanem egy szélsőjobboldali, szélesen "populista" párt, amelyet fasiszták vezetnek (vagyis ezek a vezetők a történelmi fasizmusban gyökereznek és fasiszta projektjeik vannak). Ha Marine lesz az elnök, az a fasiszták győzelme lesz, de - még - nem a fasizmus bevezetéséé (árnyalat?). A veszély persze komoly.

A fasiszta terv okosan kiagyalt: meg akarják szerezni a hatalmat az erősen gaullista állam történelmi intézményei segítségével, az utóbbi idők "antiterrorista" harcához az autoriter/rasszista/rendpárti intézkedéseiket, rendőrségi befolyásukat hozzáadni. Miért? Hogy még inkább, még jobban belemerítsék az elnyomottakat és kizsákmányoltakat a rasszizmusba, iszlamofóbiába, szexizmusba, meggyöngítsék a szakszervezeteket és erőszakos helyzeteket, polgárháborút teremtsenek. Ilyen helyzetben tudna a valódi fasizmus kifejlődni, "igazolni" a demokratikus jogok és intézmények megsemmisítését. Ez a terv az, ami ellen harcolni kell. Az utcán, egységben persze, de a fülkékben is a szavazatokkal.

Daniel Tanuro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.