2017. május 11., csütörtök

Szima-ügy

Ma megvolt. Szima Juditnak be kellett vonulnia a veszprémi börtönbe. Voltunk vagy egy tucat tiltakozók, akik elkísértük, vegyesen, «nemzeti érzületűek», civilek, baloldaliak. Mind dolgozók, akik értik a szakszervezet fontosságát. Talán "marxistábbak" mint a "baloldal", felfogják, hogy a munkásosztály nem jobb és baloldali egyedek laza halmaza, hanem azonos érdekű osztály, melynek szervezete: a szakszervezetek. Egy "ajándékot" vihettünk: a francia Tribune des Travaillleurs felhívását
(a http://levoradikal.ru/archives/16204 orosz munkáslap már korábban kiállt a szakszervezeti vezető börtönbüntetése ellen).



A cikk szövegének fordítása:
Magyarország: Szima Judit, a börtönnel fenyegetett szakszervezeti felelős
1990-es évek elején megkezdődött a közszolgáltatási és rendvédelmi dolgozók jogainak masszív hatályon kívül helyezése: a nyugdíj visszamenőleges megvonása és átminősítése «járadékká», a munkatörvénykönyv «megreformálása» a bérből élők hátrányára, stb.
2004-ben a rendőrök egy elégedetlen csoportja létrehozta a Tettrekész szakszervezetet, amely a rendvédelem legnagyobb szervezete lett, s ma már tagjai soraiba léptek jogászok, pedagógusok, tisztviselők, stb. Évek óta védi a dolgozói érdekeket, elutasította a számukra hátrányos egyezségeket, tüntetéseket szervezett és így tovább. A szakszervezet elleni első támadást a «szocialista» kormány alatt hajtották végre, főtitkárát «lázadással» vádolták és lefokozták. Aztán a támadások folytatódtak a konzervatív kormány alatt a szakszervezeti vezetők hatósági vizsgálatával. Nyolc hónap előzetes letartóztatása után, melyet lakóhely elhagyásra kötelezése követett, a bírósági verdiktet jogi hibák, tévedések jellemezték, dokumentumok «tűntek» el, kétes tanúk tűntek fel; Szima Juditot 5 év börtönre ítélték és 22 millió Ft (70 ezer euró) pénzbüntetésre, kilenc társa ellen is ítélet született. Számos hazai és külföldi szakszervezeti tiltakozás ellenére az özvegy és fiatalkorú gyermekét egyedül nevelő Szima Juditnak május 11-én be kell vonulnia a börtönbe. Egy szakszervezet elleni, egy vezetője elleni támadás – támadás az összes dolgozó ellen. Szolidaritási felhívást bocsátottunk ki a nemzetközi munkásmozgalom felé.”

Szakszervezeti vezetőknek hírét-hamvát sem láttuk. Ők azok, akik nem fogják fel, hogy "hogy a munkásosztály nem jobb és baloldali egyedek laza halmaza, hanem azonos érdekű osztály, melynek szervezete: a szakszervezetek"?? Ők azok, aki nem szolidárisak – egymással sem. Ők azok, akik nem veszik észre, hogy Szima Judit és "bűnszövetkezetének" elítélése példa statuálása a dolgozók megfélemlítése üzenetével?
Melyikőjük merne (nyilvánosan, szemtől szembe) belekötni ezekbe a mondatokba:

Szima Judit: ”Mi nem politizálunk, mindig a dolgozói érdekvédelem szempontjából lépünk”
„– Vannak egyébként rendőrök a Gárdában? – Nem tudom, mi a munkatársaink érdekképviseletét látjuk el. Azzal nem foglalkozunk, hogy ki milyen civil szervezet tagja”
A rendőrség dolga az, hogy a magyar állampolgárokat szolgálja, hiszen az adófizetők tartják el a testületet. Ehhez pedig alapvető változások sorozata, mélyreható tisztulás szükséges. Ma a végrehajtó rendőri állományt nyomorgatják, miközben a testület felső vezetése jórészt alkalmatlan és morálisan megkérdőjelezhető irányvonalat képvisel.”
Ha a rendőrök munkakörülményeiről esik szó, abba sok minden beletartozik. Többek között az átlagos és a speciális öltözék és felszerelés, a védelmüket szolgáló eszközök, a számítógépes és híradás-technikai infrastruktúra, a gépkocsipark és nem utolsósorban a szállások fenntartása, bérlése. És akkor nem beszéltünk az objektumok őrzéséről és egyéb háttérszolgáltatásokról. Mindez milliárdos üzlet bizonyos gazdasági csoportoknak, amelyeknek nem mindegy, hogy milyen kapcsolatot alakítanak ki azokkal, akik e beszerzésekről, megrendelésekről és szolgáltatásokról döntenek. A szolgálat alatti egyéni cégépítés kezdődhet akár azzal a “szívességgel”, amikor a rendőri vezetők cégautókat fogadnak el, de a rendőrségi berkeken belül ezer más mód is nyílik különböző lekötelezettségekre.”
A nyilvánosság számára egy-egy eset válik csak szembetűnővé, például amikor kiderült, hogy a fővárosban a rendőrségi objektumok őrzését egy volt főtiszt, … érdekeltségébe tartozó magáncégnek kívánják adni. Az újonnan kinevezett budapesti főkapitány, ... ugyan “blokkolta” ezt az üzletet, de ez nem jelenti azt, hogy hasonló törekvésekkel nem kell számolni. Milliárdos tételekről van szó, amit részint a “civilesítéssel”, részint a hatékonysággal magyaráznak. Érthetetlen például, hogy miért kellett az Országos Rendőrkapitányságon (ORFK) a belső jogászi munkákkal magáncégeket, ügyvédi irodákat megbízni. Más területeken is tetten érhető a szándék, hogy külső cégek politikai támogatással átvennék a rendőrségi hatásköröket”.
A Jobbikkal történt együttműködésről: A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a TMRSZ 2009. május 18-án kötött együttműködési megállapodást, amely szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ  javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti témájú javaslatait Azonban: Felbontotta a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) a Jobbikkal kötött korábbi megállapodását - közölte Szima Judit, a szakszervezet újraválasztott főtitkára (egy év mùlva). A TMRSZ harmadik kongresszusa több mint 95 százalékos többséggel döntött a szakítás mellett: az általuk képviselt munkavállalók részére az elmúlt időszakban semmiféle pozitív intézkedés nem történt, noha a Jobbik tavasszal bekerült a parlamentbe. Szima Judit szerint egy ideje érdemi kapcsolattartás nem volt a szakszervezet és a Jobbik között„.
És: Amióta az érdekvédelmi munkát elkezdtem, állandó zaklatásnak, fenyegetésnek vagyok kitéve

A történetnek nincs vége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.