2017. május 23., kedd

Jeruzsálem


Forrás: Afp
Az amerikai elnök hétfői látogatása a Siratófalnál újból a szent város státuszára fókuszál 


Jeruzsálem az Al-Asqa mecsettel. © REUTERS

Trump látogatásának már az előkészítése váratlan amerikai-izraeli ellentétekre világított.

Az USA politikája történelmileg az volt, hogy nem nyilatkozik Jeruzsálem függetlenségét illetően. Az amerikai adminisztráció jelezte, hogy Trump a falnál az izraeli politikusok kísérete nélkül kíván megjelenni, hogy ne interpretálja azt senki esetleg rosszul.

Palesztina 1947-es megosztása, amelyet az ENSZ jóváhagyott, brit mandátum alatt azt három részre osztotta: zsidó, arab államra és a nemzetközi ellenőrzés alatt álló Jeruzsálemre. Az elképzelést elfogadta a cionista állam, az arab vezetők viszont nem. A britek távozása és az első izraeli-arab háború után 1948-ben Izrael állam megalakult, 49-ben de facto Nyugat-Jeruzsálemmel mint fővárossal, a város keleti része megmaradt Jordánia felügyelete alatt.

1967-ben a hatnapos háború folyamán Kelet-Jeruzsálemet meghódította Izrael, deklarálta a "főváros egyesítését". 1980-ban pedig alaptörvénybe foglalta, hogy Jeruzsálem az állam "örök és oszthatatlan" státuszú fővárosa.
Kelet-Jeruzsálem annektálását a nemzetközi közösség és jog nem fogadta el és azt elfoglalt területnek minősíti.

Izrael Jeruzsálemet a három évezreddel korábbi Dávid királyságának fővárosaként tartja számon (mielőtt a rómaiak szét nem szórták a zsidó népet).
A palesztinok saját államuk fővárosának tekintik Kelet-Jeruzsálemet, Izrael arab lakosságának zöme itt él a gyarmatosító megszállás ellenére és a muzulmánok harmadik legjelentősebb szent helye is itt található.

Az 1980-as annexió és az ezt elítélő ENSZ-határozat előtt 13 országnak volt követsége Jeruzsálemben. Aztán átvitték Tel-Aviv-ba, ahol a többi volt.
Trump az izraeli jobboldalnak kedveskedett, amikor megígérte, hogy elismeri Izrael fővárosaként Jeruzsálemet és átteszi az amerikai követséget ide.

Ezzel pedig az erőszak növekedését fogja támogatni. Június elején döntenie kell, lemond-e erről a bornírt ötletről, és blokkolja-e a Kongresszus 1995-ös döntését, mint elődei.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.