2017. május 28., vasárnap

Kételyek és válaszok a palesztin éhségsztrájkoló foglyokkal való szolidaritás nyomán



Palesztina segítségért kiált!

 600 izraeli politikai fogoly éhségsztrájkja

Itt állnak előttünk Reuven Rivlin, Izrael elnökének intő szavai a Shoah-emlé-
kezés ceremóniáján: «A Shoah egyfajta szemüveggé vált, ezen keresztül
nézzük a világot… Rendkívül kockázatos dolog, mert így minden a
létünket veszélyeztető tényezővé válik szemünkben és minden ellenfél
egy hatalmon levő Hitlerré. Minden Izrael államot érő kritikát antiszemi-
tának vélünk. Veszélyes és alapvetően hamis, mert megakadályoz ben-
nünket abban, hogy kapcsolatokat építsünk a világgal. Aki Izrael álla-
mot kritizálja, egyáltalán nem biztos, hogy antiszemita (President Rivlin
says seeing every criticism of Israel as antisemitic is fundamentally wrong,
dangerous, Haaretz, April 24, 2017).

Bizonyos, magukat "korrekt rendszerkritikus baloldalnak" kikiáltott körök "konkrét politikai véleményt" formáltak:
- ezek a palesztinok mind gyilkosok;
- a palesztinok kezdték, ők nem tartják be a nemzetközi jogot;
- miért pont Izraelt kell támadni, mikor az összes ország ilyen;
- a világ Izraellel szolidáris, stb. …

A https://www.plateforme-palestine.org/Prisonniers részletes adatokkal szolgál a palesztin rabokról, eszerint ez év áprilisában a fogvatartottak száma 6300, közöttük nők, kiskorúak (számuk 2015-16-ban megduplázódott), képviselők és újságírók; 1700-an betegek; és 1967 óta 850 ezer palesztin "kóstolta meg" a börtönt, vagyis majdnem minden család egy tagja; 500 adminisztratív letartóztatott (vád és igazságszolgáltatás nélkül), közöttük 8 parlamenti képviselő. Katonai bíróság ítélkezik. A megvádoltak 99,74%-a "bűnös", a nagy többségnek magát bűnösnek kell vallania, hogy büntetése kisebb legyen. Miért tartóztatjàk le őket? A pl. a16 éves kislányt, Marah Bakirt barátnőjével iskolából jövet leterroristázta egy őt zaklató izraeli fiú ... egy 14 éves kislány pedig be akart szivárogni egy izraeli szélsőséges telepre késsel merényletet elkövetni. (https://oumma.com/le-nombre-des-enfants-palestiniens-dans-les-prisons-israeliennes-a-double/) Vagy kődobálás, illegális gyülekezés, stb. Egy képviselőt azzal vádoltak, hogy illegálisan mobiltelefont csempészett be az elítélteknek… és persze újságírók, politikusok, különbözô palesztin pártok tagjai, akiket politikai szereplésükért ítéltek el. És igen, vannak olyanok is, akik fegyverrel harcoltak, vannak olyanok, akik végső elkeseredésükben terrortámadást hajtanak végre. De nem államilag szervezetten, mint az izraeli kormány. Azokat az izraeli katonàkat, akik megszállnak, elűznek, támadnak, a terrort hintik, nem éri bántódás, fasisztoid vezető politikusaikat pláne nem… Őket a magyar "baloldal" is megvédi.


Napjainkban terjed a gyalázat, szinte minden európai ország részt vesz az USA vezetésével a háborúkban és megszállásokban Afganisztánban, a Közel-Keleten, Maliban ... t nem éppen ugyanezek a kormányok a legszolidárisabbak Izrael állammal, amelyek saját népük ellen is "háborúznak", csak nem fegyverrel, hanem megszorításaikkal? A kapitalizmus globális kiszélesedésével határok szünnek meg, határok jönnek létre, népeket szakítanak szét. Ez a realitás ok lehet arra, hogy ne ismerjük el a népek önrendelkezési jogát, bennük a palesztin népét? Ok lehet arra, hogy ne álljunk a sarkunkra? Ok lehet arra, hogy ne követeljük Calais-től Dél-Afrikán át a Közel-Keletig legalább a tisztességes bánásmódot a foglyok számára? A börtön a bosszú eszköze kell legyen, a foglyoknak kiszolgáltatott páriákká kell válniuk?

Lehetünk a "két állam" vagy az "egyetlen, demokratikus, világi Palesztina" hívei, de a kérdésrôl beszélni kell. Abban érveket kell állítani. Mert ha nem, akkor óhatatlanul felmerülnek a kérdések: az "autentikus baloldal" felkent papjai képtelenek elveiket alkalmazni a gyakorlatban? Egyik népnek - mégha az megannyit is szenvedett - előjogokat követelnek, ennek érdekében elvakultan egy szélsőjobbos, apartheid rezsimet támogatnak? Vagy minden szép szólam ellenére mégis rasszistàk?


Képek a szolidaritás világából tegyük oda a mienket is …



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.