2017. május 23., kedd

Milánóban, Barcelonában senki sem illegális


Együtt - falak, kerítések nélkül, a migránsok és szegények rasszista kriminalizációja ellen! Antirasszista városok hálózatát!

Május 20. Milánó












Forrás: salvatore palidda blogja

Barcelonában febr. 18-án 160 000 - 300 000 ember mobilizálódott a migránsok jogaiért, azért, hogy városok hálózata alakuljon a rasszizmus ellen és fogadják be a menekülteket. Milánóban kb. 100 ezren.
A felhívást 5 nyelven tette közzé (olaszul, angolul, franciául, spanyolul és arabul) maga Milánó polgármestere, számos híresség, 600 szervezet, 70 olasz település csatlakozott hozzá.

Rendkívül fontos tüntetésről van szó, olyan alkalomról, amely megmutatta, hogy lehetséges mozgósítani, szervezni az embereket a mérsékelt baloldaltól a legradikálisabbig, a pártok nélkülieket, a diákokat egészen a vallásos szervezetekig vagy kis civil migráns és olasz csoportokig, egyesíteni őket a rasszizmus ellen és azért, hogy mindenkinek joga legyen békében élni.

Mondhatni, a novemberi népszavazási «nem» győzelmének egyfajta remake-e - nagyszámú emigránssal, fiatalokkal -, azok alkottak frontot, akik Renzi oldalán szavaztak azokkal, akik a jelenlegi olasz kormány politikáját tagadják.

Milánó Renzi mellett kiállt polgármestere: « A polgármesteri hivatal nem a törvénnyel szemben mozgósít, hanem annak megváltoztatása érdekében… vitathatatlanul szükséges, hogy garantáljuk a migránsok, a szegények jogait, a szolidaritás biztosítja az igazságot… azoknak, akik már itt vannak és azoknak, akik jönnek. Hidakat akarunk építeni, nem falakat». Grasso, a Szenátus elnöke hozzátette: « Aki Olaszországban született, az olasz».

Ezek a szavak nem csak Berlusconi fasiszta törvényeivel állnak ellentétben, hanem a «baloldali» kormányéval is, amely soha nem törvénykezett a külföldi szülők Olaszországban született gyermekeiről.
Egyetlen (pszeudo) baloldali kormány sem vizsgálta a migráns dolgozók százezreinek rettenetes helyzetének könnyítését a fekete- és rabszolgamunka körülményeivel szemben. Ellenkezőleg, jobb- és «baloldal» rasszista módon kriminalizálta a migránsokat és a romákat.

Berlusconi környezete és az Északi Liga durván támadta a tüntetést, nagyon jól megértve, hogy széles tömegek egységéről van szó.
A tüntetés a radikális baloldali erőknek is választ adott, akik előre kudarcot kiáltottak...

Milánó csatlakozott a Barcelonával indult nemzetközi mozgalomhoz, New York már megszervezte a NYC Immigrant Heritage Week-t, Boston az Immigrant Heritage Month-I am an Immigrant, Chicago polgármestere, Rahm Emanuel a Twitteren (@ChiNewAmericans) közölte, hogy szívesen látja a migránsokat, és Madrid is a milánóihoz hasonló demonstrációt fog tartani. A hálózathoz csatlakozik London, Amszterdam, Athén, Berlin, Gdansk, Los Angeles, Montreal, Párizs, Stockholm, Toronto, Varsó.

Sajnos, éppen ezen a napon vesztette életét egy 30 éves mali fiatalember a vasúti pályaudvaron, ahol elbújt a Ventimigliából jövő vonat elektromos kábelei között. 2015 óra már egy tucat ilyen haláleset történt azokkal, akik Franciaországba akartak így átjutni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.