2018. április 17., kedd

Belgium: tovább dolgozni kevesebb nyugdíjért


Tovább dolgozni kevesebb nyugdíjért? Május 16-án a szakszervezetek a kormánypolitika ellen tüntetnek

 © GEERT VANDEN WIJNGAERT/ISOPIX

A CSC, FGTB és CGSLB szakszervezetek együtt tüntetnek május 16-án a központi kormány politikája ellen.
A szakszervezetek közös frontja tegnap jelentette be az akciót, melynek részletei még nem ismertek, csak annyi, ezzel egyidőben a munkát is beszüntetik a dolgozók, hogy részt vehessenek az északi páyaudvartól (Bruxelles-Nord) a déliig (Bruxelles-Midi) tartó menetben és követeléseiket megfelelően alátámaszthassák.
Az utóbbi félév alatt ez a második tüntetés a «nyugdíjreform» ellen, amely a gyakorlatban annyit jelent: több szolgálati év kell a kevesebb nyugdíjhoz…
A PTB (Belga Munkapárt) elemzéséből kiderül, hogy a teljes nyugdíjhoz 45 szolgálati év szükséges és persze az egységesen 65 éves nyugdíjkorhatár elérése; összege már most alacsonyabb a szomszédos országokénál; kalkulációja az első 45 év alapján történik (pl. amikor a dolgozó még inas volt), beleszámolják a kötelező katonai szolgálatot is (pl.egy munkás havi 100 eurót veszít eképpen); a nőket pedig még súlyosabban érinti a gyermeknevelés kiseső ideje és az eleve alacsonyabb bérek miatt; szankcionálja a munkanélkülieket, az előnyugdíjasokat, stb. (https://ptb.be/articles/comment-le-gouvernement-demantele-votre-pension-point-par-point)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.