2018. április 22., vasárnap

Újnáci fesztivál Németországban



Visszatér a fenevad?

Ápr. 20-án volt Hitler születésnapja, ebből az alkalomból több mint ezer újnáci gyűlt össze Szászországban a fasiszta szélsőbboldal újbóli európai megjelenését jelentő «Európa visszahódításáért» fesztiválon. Erős rendőri védelem alatt.

·         
·        




Ostritz, kis német település, alig kétezer lakossal a lengyel határ mellett. Itt zajlott az NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands – Németországi Nemzetidemokrata Párt) szervezésében. A dátum szintén nem véletlen, ápr. 20. Adolf Hitler születésnapja.
A program címe: « Schild und Schwert » (Kard és pajzs) az SS-re utalva, koncertekkel, vitákkal, önvédelmi bemutatókkal… az «Európa visszahódításáért» téma égisze alatt. 

A források szerint a résztvevők a német nácik és a kelet-európaiak.
Az, hogy a fesztivált nem tiltották be, annak tudható, hogy nem tartották elég jelentősnek. Pedig a fesztivál egybeesik a szélsőjobb németországi előretörésével, különösen a volt NDK-ban. 


Az AfD-nek (Alternativ für Deutschland) az utóbbi törvényhozói választásokon először sikerült parlamentbe jutni. Egy másik pártnak, az NPD-nek is sikerei vannak – inkább helyi szinten Szászországban és Ny-Mecklemburg-Pomerániában, a városokban plakátjaikat is látjuk feltünni.

A helyzet a volt NDK-ban a globális gazdaságot illetően sokkal rosszabb az 1990-es egyesítés óta, mint a volt NSZK területén. Magasabb a munkanélküliség, az életszínvonal alacsonyabb, az infrastruktúra (pl. az úthálózat) gyengébb, az ország két része közötti szakadék létezik.  

Az NDK lakosai szenvedték el a bürokrata állam összeomlását, vele együtt eltűnt a garantált munkahely, nyugdíj, az ingyenes közegészségügy. A keletnémet ipar nem viselte el a konkurenciát, arra nem volt felkészítve. A tömeges tőkeinvesztálás pedig nem jött, talán csak a lipcsei gépjárműipar a kivétel.  
Ez az alapja a háborgásnak, amit megfejel az SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands – szociáldemokrata párt) árulása és szoros együttműködése Angela Merkel CDU-jával (Chritstllich Demokratische Union Deutschlands – kereszténydemokrata párt) a német tőkésosztály szolgálatában. A düh oka a jövőkép hiánya, s a reformista Die Linke sem tud erre megfelelő választ adni, mégha a választásokon fent is maradt. A harag a fokozatosan növekedő «osztalgiában» nyilvánul meg (nosztalgia Kelet-Németország iránt) és – a szélsőjobb, sőt fasiszta vagy fasizálódó irányzatok támogatásában.


Az (1964-ben alapított) NPD nemzetiszocialista gyökerei részben a nyugati hatalmak NSZK-beli, a sztálini SZU-nak az NDK-beli nácitlanítás többé-kevésbé előre kódolt sikertelenségéhez köthető. A két blokk közötti megnövekedett feszültség kontextusában a két Németország egyike sem akarta megfosztani magát a szilárd adminisztrációtól, a fontos technikai hozzáértéstől, lett volt az ipari, katonai vagy rendőri. 



Ez a rossz közérzet jelent meg újra a 60-as években a fiatalság mozgalmában, különösen az APO-ban (Auβerparlamentarische Opposition – extraparlamentáris ellenzék), amely emlékeztetett arra, hogy számos magasrangú tisztviselő, magisztrátus aktív részvevője volt a náci rendszernek. Hasonlóan a francia helyzethez, ahol Vichy kádereinek sem kellett nyugtalankodni jövőjük miatt a gaullista hatalom alatt – a 68-as fiatalság annak élénken szemére is hányta.

Az NPD fesztiválját a megerősített rendőrség őrizte, de számos ellentüntetés történt Németországban és Lengyelországban is.
Az ultrareakciós és nacionalista szélsőjobb európai feltörésével szemben, a fasiszta veszélyben antiszociális reformjaik megvalósítárára kiváló alkalmat találó burzsoá kormányokkal szemben egységes válasz kell követelni a munkásmozgalom, a szakszervezetek részéről.
A diákokra mármár szokás szerint támadó kis fasisztoid csoportocskák illusztrálják, hogy (…) a bonapartizmus két változata (…) ugyanannak az éremnek a két oldala. Le Pen szállítja az őrölni való magot Macronnak és fordítva, Macron szárnyakat ad a Front Nationalnak a tőle, a szélsőjobbos csoportocskáktól vett politikájával.  
Az analógia hibájába nem akarunk esni, de idézzük csak Trockij 1934-es cikkét, «Hová tart Franciaország?», mert az fülünkben ma is különösen cseng:
      «Ha a termelőeszközök egy kis számú tőkés kezében összpontosulnak, a társadalom számára nincs könyörület, arra van ítélve, hogy válságból válságba, nyomorból nyomórba, a rosszból a még rosszabba bukdácsoljon. Az országok sajátossága szerint a kapitalizmus alkonyának és dekadenciájának következményei más módon és egyenetlen ritmusban jutnak kifejezésre. De a folyamat alapja mindenütt egyforma. A burzsoázia csődbe viszi a társadalmat. Nem képes a népnek sem kenyeret biztosítani, sem békét. Pontosan ezért nem képes elviselni a demokratikus rendet sem. Muszáj neki fizikai erőszakkal legázolni a munkásokat. Márpedig csak rendőri eszközökkel nem lehetet véget vetni a munkások, parasztok elégedetlenségének; gyakran lehetetlen bevetni a hadsereget a nép ellen, mert az is bomlani kezd és átáll a nép oldalára. Ezek azok az okok, amelyek miatt a nagytőke kénytelen speciális fegyveres bandákat létrehozni, amelyeket a munkások elleni harcra dresszíroztak, mint bizonyos kutyafajtákat a vadászatra. A fasizmus történelmi jelentése az, hogy el kell taposnia a munkásosztályt, le kell rombolnia szervezeteit, ejfojtania a pollitikai szabadságot s ezt pontosan akkor, amikor a tőkések képtelenek demokratikus mechanizmus segítségével uralkodni, irányítani.
Emberanyagot tekintve a fasizmus leginkább a kispolgárság köreiben toboroz. A nagytőke végülis romba döntötte, nincs számára kiút az aktuális társadalmi struktúra kereteiben, de mást nem ismer. Elégedetlensége, dühe, reménytelensége, a fasiszták a nagytőkétől a munkásság ellen fordítják. Azt mondhatjuk a fasizmusról, hogy az egy «ficam», rendellenesség a kispolgárság agyában éppen legmegátalkodottabb ellensége céljai szerint. A nagytőke emígyen dönti romba először a középosztályokat, aztán zsoldosai, a fasiszta demagógok segítségével a proletariátus ellen fordítja a reménytelenségbe süllyedt kispolgárságot.»
foto: dailysabah.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.