2018. április 20., péntek

Mi újság van Belgiumban?




Johathan: Emmanuel Macron elnök és az Európai Unió ellen a francia vasutasok, tisztviselők, diákok, ápolónők és még sokan mások kimentek az utcákra. A jobboldali Macron kormánya messzire ment a multiknak előnyös adózással és egyéb fiskális előnyökkel, miközben a közszolgáltatásokat tönkreteszi, elitista oktatást vezet be, a dolgozók várárlóerejét csökkenti. A mintegy 130 kormányellenes megmozdulást szolidaritási akciók kisérik, a gand-i, namuri, brüsszeli  diákok, szakszervezeti tagok is velük tartottak Lille-ben, Párizsban. 
Ewald: Az európai bíróság elítélte Belgiumot, mert más országokkal szemben az ingatlanadót a bérlet becsült értéke alapján számolja ki – és kötelezi a jogszabályok megváltoztatására. Más országban a piaci bérlet az alap, ami persze általában magasabb a becsültnél. Na, ez az, ami ismét fájni fog a zsebünknek … 
Pierre: a kisebbik gyereknek keresztbe nőnek a fogai. Semmi gond, ma már egyszerűen korrigálható fogszabályozóval. Gyors telefon a Solidaris-nak (társadalombiztosítás) fogászati időpontot kérni. 2018-ra már nincs, 2019-re pedig még nem kezdődött el az előjegyzés! Kérdezem, milyen alternatívát javasolnak. «Sajnos azt nem tudunk». Menjek magánrendelésre a gyerekkel? E kis példa sokat mond arról, hogy az állam alulfinanszírozza a közegészségügyet.
Antoine: A legutóbbi önkormányzati ülésen arról szavaztak, hogy megszüntessék a mobilhálózatok átjátszóállomásaira kirótt helyi adót. Az előterjesztés indoka az volt, hogy a multinacionális vállalatok nem fizetnek úgysem, inkább bíróságra viszik az ügyet. Az egyetlen ellenszavazat a PTB-é volt (Belgiumi Munkapárt), mi fenn akarjuk tartani az adót… Ma pedig megjött a hír, Schaerbeek ökormányzata megnyerte a bírósági pert azon multik ellen, akik nem akartak fizetni! A helyi többség azonban inkább a hajléktalanoktól venne el 300 eurót és békén hagyná a multikat…
Antwerpen: három cég, az A.A.E. Chemie Trading, az Annex Customs és a Danmar Logistics 2014 májusa és 2016 decembere között 24 alkalommal szíriai és libanoni magánvállalatoknak szállította a szaringáz alapanyagát, amelyet vegyi fegyverként használhattak fel. Az illegális szállítmányokkal kapcsolatos botrány akkor pattant ki, amikor szíriai jelentések alapján a Knack beszámolt az export részleteiről.
(Franciaajkú közösség) parlamenti vizsgálat eredménye: «A pedagógusok fizetésének utalása elavult programon alapul, amit kevesen tudnak megfelelően kezelni, feladatát nem képes betölteni, ezért gyakoriak a hibák, időt és pénzt veszítünk vele. Az adatbevitel valódi ellenőrzés nélkül zajlik még mindig papíralapú bázisról, a hibákat és anomáliákat nehézkes kideríteni. Mind az államnak, mind a pedagógusoknak pénzügyi károkat okoz».
Germain: Még egy adó készülődik Valloniában! A személyenkénti 50 euró éves “autonómia-adó” után, amelyet elvileg az önmagukat ellátni képtelenekre kell fordítani, újabb adófajt akar az energiaügyi miniszter, a “zöldadót”. Egy-egy háztartásra évi 45-50 eurót jelentene, s azért, hogy fedezni tudja a kormány a megújuló energia támogatása miatti megnövekedett költségeket! A következő adót a belélegzett oxigén után vetik ki?  
Benjamin: A randevút meghirdették. A szakszervezetek sztrájkkal összekötött brüsszeli tömegtüntetésre hívnak május 16-ra. A nyugdíjak megvédése a tét, ott leszünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.