2018. április 3., kedd

Bizottság a IV. Internacionálé rekonstrukciójáért (CORQI) nyilatkozat


16 palesztint megöltek, több mint 1400-at megsebesítettek (sokakat a hátukon lőttek meg) a békés tüntetés alatt, melyet a Föld Napján hivtak össze a «Menet a visszatérésért» jegyében. Ez a 2018. márc. 30-i vérfürdő eredménye.

A IV. Internacionálé rekonstrukciójáért alakult bizottság és szervezetei osztják az egész világ népeinek és dolgozóinak felháborodását Netanyahu izraeli hadserege provokatív mészárlása felett.

A CORQI és szervezetei részt vesznek minden tiltakozó megmozduláson és kezdeményezésben, azért, hogy a palesztin nép elleni bűnöket leállítsák.

Üdvözöljük az arab és zsidó aktivistákat, akik a magában a cionista államban is együtt emelik fel szavukat a gyilkosságok ellen.

A CORQI és szervezetei elítélik a a nagyhatalmak aktív cinkosságát kezdve a Trump-adminisztrációval, amely a régióba küldte megbízottját, Jason D. Greenblattot, hogy a mészárlás előtt néhány órával engedélyt adjon Netanyahunak. Elítéljük minden cinkosságot, amely – az ENSZ-től az Európai Unióig – Netanyahut mérsékletre meri inteni és « üggetlen vizsgálatot» követel (Macron, Merkel, May és mások), mintha vizsgálat kellene annak megállapítására, ki az áldozat és ki a gyilkos !
Ebben a cinkosságban részes minden reakciós arab rezsim is. Tegnap még csalárd módon a palesztin nép barátainak hirdették magukat, s ma sem veszik le a maszkot. Egyikőjük, Ben Salmane, a szaudi trónörökös azt nyilatkozta, hogy «az izraelieknek joguk van, hogy saját földjük legyen (…) persze, sok tekintetben közösek az érdekeink» (ápr. 2., The Atlantic), miközben új akcióra szólított Irán ellen Trump égisze alatt.

Mindenki, aki a mészárlásokból kivezető útként a «nemzetközi jogra» hivatkozik, nagyon jól tudja, hogy az imperializmus korában a «nemzetközi jog» a legerősebbek joga, amelynek a palesztin nép 70 éve az áldozata.   

1947 novemberében az ENSZ kereteiben tettek pecsétet az imperializmus és a Szovjetunió bürokráciája között kötött ellenforradalmi egyezményre, Palesztina megosztására (181-es határozat). Ez a határozat az eredete a palesztin nép szakadatlan elnyomásának, földjéről elűzésének, legyilkolásának, és diszkriminálásának. Ugyanúgy ez a határozat csapda a Palesztinába emigrált zsidó lakosság számára, bezárva azt az amerikai imperializmus csatlósaként az USA-szubvenciók által életben tartott elnyomó államban.

Több tízezer gázai vett részt a “visszatérésért menetben”. A mészárlás ellenére, annak ellenére, hogy Trump az UNRWA-táborok 750 ezer menekültjét és milliónyi leszármazottjait ki akarja éheztetni, a palesztin nép nem tett le arról, hogy visszatérjen, hogy ezt a minden nép számára elismert demokratikus jogot gyakorolja. Mindenki számára – kivéve a palesztin népet.

70 éve, az 1948-as Nakba és az elűzés ellenére, a mészárlások és Camp David, Oslo úgynevezett «békeszerződései» ellenére, melyek csak fokozták Palesztina széthullását, a 20017*es gázai gyilkos blokád ellenére – a palesztin nép soha nem tett le önrendelkezéséről.

A CORQI és szervezetei megerősítik a IV. Internacionálé 1947-es állásfoglalását: a palesztin nép és csakis az dönthet szabadon saját sorsáról, alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával. Eképpen tud megszabadulni szétszabdaltságától, elnyomásától és olyan palesztinai nemzetet alkotni, amely arabok és zsidók laknak, jogaikban egyenlőek, a Jordán tenger világi és demokratikus országában.

2018.ápr.3.

CORQI - corqi.ocrfi@gmail.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.