2019. május 14., kedd

Algéria: egységet, hogy végezzünk a rendszerrel



A Minbar El Oummel (Munkástribün) szerkesztőségi cikke, 17-es szám, 2019. május 12.



Állásfoglalásunk: egységet, hogy végezzünk a rendszerrel


Louisa Hanoune-t, a Dolgozók pártja (PT) főtitkárát katonai bírósági döntés alapján a blidai polgári börtönbe küldték. Semmiféle okot nem jelöltek meg a határozat igazolására. A politikust Saïd Bouteflika, a volt elnök fivére és két titkosszolgálati felelős, Toufik és Tartag ügyében tanuként hallgatták meg. Utóbbiakat «az állam és a katonai haóságok elleni összeesküvéssel» vádolták és ítélték el.

Tudomást szerezve a PT főtitkára beidézéséről, még bebörtönzése előtt a Szocialista internacionalisták szervezőbizottsága (COSI) azonnal biztosította a főtitkárt és pártját feltétlen támogatásáról. A Szocialista internacionalisták szervezetének aktivistáit, csakúgy mint más emberjogi aktívákat ugyanúgy indok nélkül hívogatnak szüntelenül be Aokasban rendőrségi kihallgatásra. Szolidaritásunk töretlen és nyilvános tüntetésen követeljük Louisa Hanoune és társai szabadon bocsátását.

Álláspontunk, a COSI állásfoglalása nem véletlenszerű. Arról van szó, hogy együtt, és elvek alapján építettük a munkásmozgalmat. Minden más irányzattal szolidárisak vagyunk, a burzsoá állammal szembeni megtorlást mélyen elítéljük és harcolunk ellene nem csak szavakban, hanem tettekkel, a tiltakozás kiszélesítésével. A legszélesebb egységet keressük, a szervezés érdekében országos bizottságot hoztunk létre és bíztunk meg, annak ellenére, hogy a COSI nem ért egyet a PT politikai orientációjával, politikájának sok pontjával. A megtorlás elleni harc mindnyájunkat összeköt, ahogyan kimondtuk Hadj Ghermoul emberjogi harcos, az «ötödik mandátum» első elutasítójának januári bebörtönzése alkalmából és a fiatalok, diákok, dolgozók, aktivisták vegzálásakor.

Álláspontunkhoz és cselekvési programunkhoz akkor is ragaszkodunk, ha a a PT erről nem vesz tudomást.

-    Nemet a megtorlásra!
-    Társadalmi, demokratikus követeléseink kielégítését!
-    Az UGTA, a CSA és a szabad szakszervezetek egységét, általános sztrájkot, végezzünk a rendszerrel!
-     Szuverén alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat!
-     Népi bizottságok szervezését, hogy sorsunkat a saját kezünkbe vegyük!

COSI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.