2019. május 29., szerda

Szolidaritási felhívás




Algériában doktor Kameleddine Fekhar politikai fogoly éhségsztrájkja 50. napján elhunyt. Vannak más politikai foglyok is: a pedagógus Hadj Brahim Aouffal, akit doktor Fekharral tartóztattak le és élete szintén veszélyben, mert éhségsztrájkol, a fiatal Hadj Ghermoul, akit januárban vetettek börtönbe, mert elsőként emelte fel a táblát: «Nemet a köztársasági elnök ötödik mandátumára!», valamint Louisa Hanoune is, a Parti des travailleurs, Dolgozók Pártja főtitkára, aki márc. 9. óta van bezárva .. valamint mások.  

 «Május 28-án délben fájdalommal és mérhetetlen haraggal tudtuk meg, hogy a letartóztatott doktor Kameleddine Fekhar elhunyt. Ghardaïa berber népessége demokratikus jogainak, az FFS-nek (Szocialista Erők Frontja) aktivistáját egyszerűen azért tartóztatták le, mert a berberekkel szembeni diszkrimináció ellen harcolt.
A szabadonbocsátásukat követelő tiltakozások ellenére a hatóságok hagyták, hogy egészen halálig jussanak a dolgok. Néhány órával kórházba szállítása után meghalt doktor Fekhar.
A tragédia felelőssége a hatóságoké.
Követeljük, hogy független vizsgálat folyjék, milyen körülmények vezettek Kameleddine Fekhar halálához!
Még egy dráma nem következhet be: Aouf Hadj Brahimot és társait azonnal szabadlábra kell helyezni!

Május 30-ra Alger-ban a dolgozók, fiatalok, diákok, tanárok, ùjságírók, művészek és demokratikus szabadságjogokhoz ragaszkodó szervezetek kezdeményezésére gyűlést hívtak össze, gyűjtést tartanak a megtorlás és a véleményszabadság megsértésének áldozatai számára. Azonnali szabadonbocsátásukat követelik, amelyhez mi is csatlakozunk.
Szabadságot Hadj Ghermoul, Hadj Brahim Aouf és társainak, Louisa Hanoune-nak; a köztévé és az egyetemek elleni szankciók megszüntetését, az Aokas, a városi erdők védelmi aktivistái vegzálásának befejezését!»

Egyetértesz? Küldd el a fenti üzenetet e-mailben Algéria budapesti nagykövetségére: ambalbud@t-online.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.