2019. május 29., szerda

"Ez az Európai Unió nem a mienk!" - Nagy Britannia, Írország


Strasbourg, május 11. Európai munkástalálkozó, nagygyűlés az Igazságügyi Palota előtti téren: „Ez az Európai Unió nem a mienk!” címmel 



Liverpooli és manchesteri munkásdelegációval érkezett Doreen McNally szakszervezeti felelős (az 1995-ös nagy liverpooli sztrájk dockerfeleségeinek szóvivője) a demokrácia létét hiányolja 2016 júniusa óta: «Három éve Nagy-Britannia arra szavazott, hogy elhagyja az Európai Uniót. Azóta a média, a politikusok, a tőkések – az EU hvei – azt magyarázzzák, hogy nem értettünk semmit, tehát újra kell egy népszavazást tartani. Szembemegy a demokráciával». A brit dolgozók tömegesen szavaztak a «Brexitre», húzza alá Doreen McNally, mert elutasítják ezt a politikát. «10 év alatt 50 millió fontsterlinget (57 millió eurót) vettek el a szocális juttatásoktól. Ezidő alatt 320 ezer hajléktalant láthatunk Nagy-Britanniában, minden kétszázadikból egy pedig gyermek».
Elutasítva mindenkit, aki «megosztani akar, hogy uralkodhassék, betegek, munkanélküliek ellen fordítva azokat, akiknek van munkahelyük; a migránsok ellen a nemzeti lakosságot”, kiemelte: «Egyetlen (volt, jelenlegi, leendő) dolgozó sem ellensége a másiknak. Nem hagyjuk magunkat megosztani!».

A «Brexit», magyarázza Ciaran Campbell (Írország), a Mandate szakszervezet nevében felszólalva, “nálunk is a politikai aggodalmak középpontjában található”, mivel “történelmi alkalmat kínál arra, hogy Írország megosztásának hibáját korrigálni lehessen”. Az ír nép azonban nem fogadja el azoknak az érvelését, akik «Írország egyesítését ahhoz kötik, hogy maradjon az Európai Unióban (…). Szakszervezetünkben vannak olyan tagok, akik családjukkal együtt hajléktalanok, annyit sem keresnek, hogy méltóképpen megéljenek a fizetésükből  (…). Ahogy Marx mondta, valami rothad a társadalmi rendszerben, amely növeli a gazgadságot anélkül, hogy csökkentené a szegénységet. Mondhatta volna az Európai Unió apropóján is!»



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.