2019. május 16., csütörtök

Strasbourgi nemzetközi munkásgyűlés, állásfoglalás


Strasbourgi nemzetközi munkásgyűlés 



Állásfoglalás : Ez nem a mi Európánk! (2019. màjus.11.)

Mi, Európa különböző országaiból itt, az európai «parlament» közelében összegyűlt német, francia, belga, görög, román, magyar, ír, brit, olasz, portugál, svájci, török dolgozók, munkásaktivisták, fiatalok, kijelentjük: Ez nem a mi Európánk!

Ahogyan a párizsi munkáskonferencián 2018. május 12-13-án megfogalmaztuk, ez az Európa a nagytőke és a háborúk Európája. Ez az Unió a privatizációké, a prekaritásé, a migránsvadászoké és a megtorlásé! Ez az EU eszköz a hatalmasok, a nagy multinacionális vállalatok, az amerikai adminisztráció és fegyveres karja, a NATO kezében!

Északtól Délig, Kelettől Nyugatig földrészünkön minden (volt, jelenlegi és jövőbeli) dolgozó tapasztalja, hogy akármilyen politikai színezetűek is legyenek kormányaink – mondják magukat «baloldalinak», jobbolodalinak, «populistának», szélsőjobbnak vagy nagykoalícionak –,  az Európai Unió intézményei által kötelezett programokat és intézkedéseket valósítanak meg, amelyek minden országban ugyanahhoz a munkásellenes, antidemokratikus politikához vezetnek.

A május 26-i európai parlamenti választások előtt két héttel – akármi is legyen véleményünk annak hasznáról – le kell szögezzük: a dolgozók csak saját erejükre számíthatnak!

Az európai szerződésekben rögzített privatizációkkal, deregularizációkkal és prekaritással szemben a munkásjogok védelmét, a munkásszervezetek függetlenségét képviseljük, és a dolgozók és a demokrácia egyesült, testvéri Európáját állítjuk! Ezen elvek mentén európai kapcsolattartó bizottságot hozunk létre, mert a privatizáció öl, gyilkol a kórházakban,  beteggondozókban, mert elhanyagolják, bezárják őket. Öl a vasúti, légi és szárazföldi közlekedésben, az elhanyagolt utakon, ahol a deregularizáció megsokszorozza a baleseteket. Az ideiglenes munkák, a prekaritás, a túlzott kizsákmányolást erősítik és remélytelen cselekedetekhez vezetnek. Kiterjednek az iskolákra, egyetemekre, a közoktatásra és az ifjúságot  megfosztják jövőjétől. A «közkiadások csökkentése» visz a kórház-, iskolabezárásokig, a közszolgáltatások (utak, Posta, művelődés, kultúra, stb) tönkretételéhez.

A privatizáció maga az Európai Unió. Minden magánosításnak ugyanaz az eredete: az Európai Uniót kimondó Maastrichti szerződés 129b cikkelye, amely a népeket «nyitott piacgazdaságra» kötelezi « amelyben szabad a verseny ». Az európai direktívák révén a gazdaság teljes területének privatizációja zajlik.

A demokrácia van veszélyben. Minden egyes alkalommal, amikor egy-egy nép népszavazáson elutasította a “szabad és akadályozatlan verseny” politikáját, demokratikus jogait taposták lábbal, 2005-ben Franciaországban és Hollandiában, 2015-ben Görögországban, 2016 óta pedig a brit kilépési szándék nyomán. Az Európai Unió minden demokráciával ellentétes.

Osztályharc! Egyik oldalról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a kormányok veszélyeztetik civilizációs vívmányainkat egyedül a tőkésosztály profitnövelése érdekében. Másik oldalról a munkásosztály saját munkásszervezeteivel, elsősorban szakszervezeteivel, a mezőgazdaságból élők, a fiatalok, a népi rétegek keresik az ellenállás útját. Erre utalnak a sztrájkok és tüntetések ezrei szerte Európában.

A privatizációk, a deregularizációk és a prekaritás elleni kapcsolattartó bizottságunk felhív mindenkit a csatlakozásra. Fel kívánunk lépni:
-        a privatizációs politikával szemben;
-        új európai konferencián döntéssel a következő lépésekről az elkövetkező hónapokban;
-        német társainkat bízzuk meg, hogy az európai dolgozók és az ifjúság ellenállásáról minden országban rendszeresen nemzetközi levél közreadásával tájékoztassanak bennünket.



SSJ



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.