2019. szeptember 1., vasárnap

A szélsőjobb terrorizmusa: alábecsült világfenyegetettség



 Arany Hajnal

Számos országban megsokszorozódtak a szélsőséges nacionalisták által elkövetett, gyakran minimalizált erőszakos aktusok. A fasisztoid csoportosulások pedig egyre inkább összeborulnak.
«Valószínűleg magányos farkas.» A rendőrség szerint az a férfi, aki márc. 15-én az új-zélandi Christchurch két mecsetjében mintegy 50 hívőt lemészárolt, nem lehet más, mert nem tartozott egyetlen szervezethez sem. Brenton Tarrant, a 28 éves ausztriáliai az interneten és európai látogatásain tett szert szélsőséges meggyőződésére. Fegyvereket vásárolt, egyedül, gyilkolási terve saját titka maradt.
Pedig akciója egy szélesebb projekt része. A fegyverére írt nevek és szlogenek ismerősek az egész világ fehér szélső-nacionalistái számára. Nyilatkozatát az Interneten publikálta “A Nagy Népességcsere” címmel, a szélsőjobb terjesztette összeesküvéselméletet propagálva, amely szerint a nem fehér, muszlim migránsok elárasztják a Nyugatot, az elit manipulálja őket avégett, hogy az eredeti fehér lakosságot lecserélje. A korábban marginális ötlet mostanra elterjedt, és nem csak bolond névtelen posztolók körében, hanem a magyarországi politikai diskurzusokban csakúgy, mint pl. Iowa államban.
Ami azt bizonyítja, hogy a magányos farkas inkább egy farkasfalka. Az újnácik, a fehér felsőbbrendűséget hirdetők és egyéb szélsőjobboldali fanatikusok felbukkanása egyre sűrűbb. Az USA-ban számuk nagyobb mint az iszlamistáké.  2010 és 2017 között a 263 terrorista cselekmény közül csak 92-t tulajdonítanak a szélsőjobbnak, 38-at a dzsihadistáknak a Washington Post szerint. Európában pedig a dzsihadista gyilkosságok vannak többségben, de a szélsőjobboldali terrorizmushoz köthető halottak száma jelentősen megnőtt 2010 óta.
A múlt ősszel Pittsburgh-ben egy zsinagógában 11 személyt ölt meg egy fehér ultra, Franciaországban Macron elleni ultrajobbos összeesküvést lepleztek le, Spanyolországban egy fasiszta akart végezni a miniszterelnökkel, Németországban a hadsereg keblén fedeztek fel egy sejtet, amely minisztereket, közöttük a külügyminisztert akarta megsemmisíteni. Februárban az FBI tartóztatott le egy amerikai katonát, aki egész fegyverarzenállal rendelkezett… és az eltávolítandó demokrata képviselők listájával.
Ha a világ ultranacionalista terroristái kevésbé gyilkolnak, mint dzsihadista variánsuk, az azért lehetséges, mert a hatóságok nem akarják annak elismerni - mondja Jacob Aasland Ravndal a norvégiai szélsőségkutató intézettől. A terrorizmus egy tervezett támadást feltételez, holott olykor spontán jellegűnek tűnhet. Például egy menekültközpont leégése gyűlölet- és nem terroristacselekménynek számit. Az Europol, az európai rendőrségi ügynökség 2017-ben ezeknek csak 3 %-át tulajdonította a szélsőjobbnak, Ravndal adatbázisa viszont kimutatja, hogy Ny-Európában a gyújtogatások legtöbbjét szélsőjobbos ideológiai motiváltság jellemezte.

Ha a fehér ultranacionalisták fenyegetéseit alábecsülik, az annak is betudható, hogy keveset kommunikálnak. Brenton Tarrant és hőse, Anders Breivik, aki 77 személyt ölt meg 2011-ben Norvégiában, kivételek. Nyilatkozatot írtak, mgpróbálták maximálisan médiatizálni esetüket. A christchurchi gyilkos kegyetlenségben a dzsihadistákhoz közeli, abban is ahogyan mészárlását közzétette. S a mi megosztásunk feltétlen akarásában is.
Részlet a Nemzetközi Kurírból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.