2019. szeptember 20., péntek

Nyilatkozat a nagy-britanniai helyzetről



Amikor népszavazás van egy országban, amelyben a nép, a munkásosztály többsége valamilyen poziciót foglal el, a dolgozók azt várják, hogy a nevükbek nyilatkozó vezetôk, szervezetek azt képviseljék, amit ők tömegesen választottak.

Bizony nagy lett a meglepetés, ahogy az európai dolgozók meghallgatták Nagy-Britannia Labour Partyja és a Trade-Unionja vezetőinek nyilatkozatait (Jeremy Corbynnal kezdve) mindaz ellen, amirôl 2016. június 23-án döntött a brit nép, az Unió elhagyásáról.
  
Azt is hallottuk a Labour party legfőbb vezérétôl, hogy szövetséget kötne a «hagyományos pártokkal», vagyis  magával a burzsoáziával, hogy az országot bent tartsa az Unióban!

Azaz fütyül a 2016. jún. 23-i népi döntésre az összes európai reakciós erővel együtt, európai bizottságostól, összes kormányostól és egyebektôl, akik szemtelenül a demokrácia szót szájukra merik venni ha a brit parlament felfüggesztésérôl van szó … de három év alatt nem találtak kifejezést a népszuverenitás meggyalázására! Csakúgy, ahogyan a görög nép esetében 2015 júliusában, a francia és holland nép 2005-ös voksában, a dánok szavazásában, stb.

Teljességgel vitathatalan, hogy Boris Johnson és különbözô «szuverentista» cimborái a munkásosztály engesztelhetetlen ellenségei, s hogy a «leave-re szavazásra buzdítás» saját érdekükben történt.

De szintén vitathatatlan, hogy a demokrácia legelemibb elveit védve (a népakarot respektálni kell!) a  Labour party és a TUC szakszervezeti vezetô a brit dolgozók ellen lépnek fel az Unió mellett. Míg a britek el akarnak válni, a vezetők megerőszakolják kapott mandátumot.

2016-ban,dolgozók, munkanélküliek, nyugdíjasok, diákok, és szakszervezeti aktivisták milliói szavaztak a privatizációk, deregulációk, a prekaritás ellen, melyet a tőke Uniója, a Bizottság kötelez minden országra.
Újból is:

·       kifejezzük szolidaritásunkat a brit dolgozókkal,
·      megerősítjük, hogy a brit nép 2016. június 23-i mandátumát teljesíteni kell,
·     együtt, egész Európában végezni akarunk ezzel az Unióval, privatizációival, prekaritásával, deregulációival egy olyan Európáért, amely a dolgozóké és a demokráciáé.

«Európai kapcsolat a privatizációk, dereguláciok és prekaritás ellen»*


(*Sokféle európai munkásmozgalmi irányzat tagjaiként 2019 májusában Strasbourgban hoztuk létre a bizottságot)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.