2019. szeptember 26., csütörtök

Algéria: hàrom kommüniké




Az algériai szocialista internacionalisták szervezőbizottsága (COSI) állásfoglalása

A forradalmárok aktivista tervékenységüket elvekre alapítják. Azok pedig a dolgozók harci tapasztalatainak általános törvényszerűségein alapulnak csakúgy, mint a demokratikus szabadságjogok védelmén/megszerzésén. Elválaszthatatlanul.
Korunkban, az imperializmus korában a demokratikus jogok védelme a dolgozók feladata. Az imperializmus és ágensei az elnyomott országokban őrizni akarják a termelőeszközök magántulajdonának rendszerét.

A demokratikus értékek megvonása egy egész néptől, a dolgozóktól, azt jelenti, hogy szabad szervezkedésüktől, tiltakozásuktól, sztrájkjoguktól fosztják meg megakadályozva a saját hatalmuk kivívásáért teendő lépéseket.

Lenin alapelvként írta, hogy érdeklődni kell «minden iránt, ami a cári udvarban történik», hogy le tudjuk mérni az osztályellenség válságának mértékét.
Blidában szept. 23-án nyílt meg az eljárás «összeesküvés» vádjával Abdelaziz Bouteflika volt elnök fivére, a titkosszolgálat volt felelőse és tanácsosa, valamint a PT (Dolgozók Pártja) főtitkára ellen.
Katonai bíróság ítél az ügyben zárt tárgyaláson.

Demokratikus szemszögből a katonai bíróság csak kivételes joghatóság, a zárt tárgyalás pedig a népet, amelynek nevében eljár, játékon kívülre helyezi.

A Hirak (népi mozgalom) mindig nyilvánosságot követelt, most is, ebben az eljárásban is, mint minden olyan ügyben, ami az oligarchákat illeti, «polgári államot, nem katonait». A forradalmárok támogatták ezt a követelést – a «civil bíróság függetlenségének» illúziója nélkül. Ezen a ponton, lehet, hogy nem értünk egyet az UGTA (szakszervezeti tömörülés) volt főtitkárával, Nouredine Bouderbával, aki ezt írta: «a sajtó részvétele nélkül a Blida-eljárás egyszerű leszámolásnak tűnik».

A vádlottak padján található Louisa Hanoune, a PT főtitkára, ellene a vád a «rendszer megdöntésének szándéka» mivel márc. 26-án találkozott a másik két vádlottal, Saïd Bouteflikával és Toufikkal.
A demokrácia szemszögéből a PT főtitkárának csak saját pártja felé van elszámolási kötelezettsége, nem pedig a katonai hierarchia felé, s ha nem így van, akkor a politikai aktivitás kriminalizálásáról van szó. Egy társadalom demokráciájának fokát azokkal a körülményekkel mérik, amelyek között kezeli az ilyenfajta «bűnöket».
Anélkül, hogy politikai támogatást nyújtana a PT-nek, mint pártnak ill. főtitkárának, a COSI letartóztatása óta követeli szabadságát. Megismétli eme elvi álláspontját amellett, hogy folytatja aktivitását, másokkal, egységben.
Alger, 2019. szept. 24.

A francia Független Demokratikus Munkáspárt (Parti ouvrier indépendant) kommünikéje

Szeptember 25-én Algériában egy katonai bíróság 15 év börtönre ítélte Louisa Hanoune-t, az algériai Munkáspárt főtitkárát.
Louisa Hanoune-t, május 9-én tartózatták le és a volt elnök, Saïd Bouteflika fivére valamint Toufik és Tartag tábornokok nevével jelzett ügyben ítélték el. A négy személyt «államellenes összeesküvésben» találták bűnösnek.

A Parti ouvrier indépendant démocratique mélyen elítéli a katonai bíróság döntését és követeli – ahogyan május 9. óta mindig – Louisa Hanoune és minden, véleménye miatt Algériában fogvatartott fogolynak a szabadon bocsátását.
A POID eddig sem rejtette el Louisa Hanoune és pártja politikai orientációjával való egyet nem értését, mely 2019. febr. 22. után felerősödött.
Azonban a POID szilárdan tartja magát azon véleményéhez, hogy semmi nem igazolhat egy politikai (a priori a dolgozókat képviselő) párt felelős vezetője elleni megtorló akciót, sem a tüntetők, aktivisták, jogászok, szakszervezetisek és fiatalok elleni hónapok óta tartó különböző ürüggyel folyó megtorlást Algériában.

Csakis az algériai dolgozókra és népre tartozik a döntés, hogy mely pártok képviselik és melyek nem, nem pedig katonai bíróságokra és tábornokokra.
Ismét aláhúszzuk május 9-i álláspontunkat, melyet azóta is számtalanszor ismertettünk és hangoztattunk:
Louisa Hanoune és az algériai politikai foglyok azonnali szabadlábra helyezését!

A POID kezdeményezi egy különféle politikai irányzatot magába foglaló munkásdelegáció létrehozatalát, amely Algéria párizsi nagykövetségén keresztül fogja követelését a hatóságok tudomására hozni.*

Montreuil, szept. 25. 18 óra

*A POID emlékeztet a munkásmozgalom hagyományos, a megtorlás áldozatául esett munkásaktívákkal való feltétlen szolidaritás elvére, mely tartalmazza, hogy azokkal is szolidárisak vagyunk, akik politikai álláspontjával nem feltétlenül értünk egyet. Ugyanez vonatkozik a jún. 20-i párizsi és szept. 12-i lyoni gyűlésekre, ahol a szervezők megtiltották a POID-aktivisták részvételét a Louisa Hanoune kiszabadítását követelő akcióban, a munkásmozgalomtól idegen módszer, a «politikai ellentétek» ürügyével.

A 4. Internacionàlé magyarországi híveinek közleménye

Algériai és francia elvtársaink követeléséhez - ugyezzel az érveléssel – csatlakozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.