2010. július 27., kedd

Cigány Egyesületek Kollektívájának) békenyilatkozata (Franciaország)

A CAT (Collectif des Associations Tziganes - Cigány Egyesületek Kollektívájának) békenyilatkozata (Franciaország)

«A Köztársaság elnöke háborút hirdetett a «vándoremberek» (a vándorcigányokhoz csatlakozó, vallási szektához tartozó, vagy csak ezt az életformát kedvelő személyek megnevezése – a ford.) és a romák ellen. A cigányok a társadalmi robbanást elkerülendő inkább békedeklarációval válaszolnak.

Az Elysée-ben a felszabadulás óta első volt a júl. 28-án szervezett gyűlés a cigányok által feltett «problémákról».

Mint túl gyakran a történelemben, a cigányság ismét a politikai-pénzügyi botrányokba keveredett uralkodó osztály számára kedvenc bűnbak lett.

Ha Nicolas Sarkozy megismétli háborús deklarációját, a Cigány Egyesületek Kollektívája jogi lépéseket fog tenni fajgyűlölet keltéséért és fel fogja vetni a parlamenti képviselőknek az Haute Cour összehívásának szükségességét. (Az Haute Cour de justice en France, az 1875 óta képviselők alkotta legfelsőbb bíróság az állami vezetők hazaárulásának kivizsgálására, - a ford.).

A francia társadalom pregnáns cigányellenes rasszizmusára jellemző, hogy a párizsi Fellebbviteli Bíróságnak a France Télévisions „A bűnözés: a romák útja” címet viselő adás nyomán hozott ítélet-megerősítése teljesen visszhang nélkül maradt.

Akkor, mikor Franciaország az európai intézmények számtalan elítélő döntése tárgyát képezi és azt kockáztatja, hogy Európa szégyenpadján találja magát, a közhatalom semmiféle erőfeszítést nem tesz a cigányok ellen irányuló rasszista tények és szándékok elleni küzdelemben.

2010 . júl. 18-án Franciaország végül hivatalosan ellismerte a cigányok 1940-46 közötti internálása és deportálása tényét – az államtitkárnak volt harcosokkal folytatott beszélgetése ürügyén.

10 nappal később Nicolas Sarkozy fajgyűlölő természetű politikai kezdeményezést tett, mellyel – ha megvalósul – Franciaország történelmének újabb sötét lapjait kockáztatja; s mennyire igaz, hogy – a romák és a «vándoremberek» között létező mélységes különbségek ellenére – a cigányok, a demokratikus államhoz méltatlan kivételes jogszabályozás értelmében valóságos apartheid rezsim elszenvedői Franciaországban.

A Cigány Egyesületek Kollektívája azt kéri, hogy az államfő fogadja bizonyos miniszterek és UMP-képviselők rasszista apropói által okozott problémák megbeszélésére.

A Cigány Egyesületek Kollektívája kéri az összes diszkriminatív törvény eltörlését és az állam legmagasabb szintjeinek elszánt akciót a fajgyűlölô cigányellenesség elleni küzdelemben.

Ahhoz, hogy őrizni lehessen az univerzális értékeket, melyek Franciaország nagyságát létrehozták, a Cigány Egyesületek Kollektívája felhívást tesz tökéletesen ugyanazokkal a szavakkal, mint Georges Guingouin, a legnagyobb maquisard (partizán- a ford.), Limoges felszabadítója használt felhívásában 25 éve, Mont Gargan csatája 41.évfordulóján:

«Most, 1985-ben felhívom a lélekkel bíró embereket, hogy egy erkölcsi ugrással új ellenállás kezdjenek avégett, hogy Franciaország az Emberi jogok országa maradjon. A szabadság lángjának soha sem szabad kialudnia!»

Forrás : http://la-voix- des-rroms. agence-presse. net/2010/ 07/24/declaration-de-paix- du-cat-collectif -des-associations-tziganes/
A ford. utóirata: Ma, 2010.júl.27-én a «vándoremberek» egy hulláma érkezett Belgiumba. Mivel semmi alkalmas területet nem találtak a letáborozásra, a Dour melletti parlagon hagyott mezőkön álltak le mobilhome-jaikkal. A helyi lakosok tiltakoznak (???), a rendőrség kivonult (???), a polgármester megoldáson töri a fejét, a bíróság döntése 3 nap múlva várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.