2010. augusztus 23., hétfő

Afganisztán

Afganisztánban ismét meghalt egy magyar katona. Most egy nő. Ő a harmadik. A sokszázezer afgán mellett, a nyomorékká tett kisgyermekek után,a családját, az utolsó motyóját is elvesztett megfélemlített asszonyok mellett ő is áldozat.

Nem tudjuk, mi vitte a seregbe. Pénz, hatalomvágy, menekülés a munkanélküliség elől? Tudatos harcos volt? Felfogta, hogy milyen érdekeket szolgált?

20 ezer fős hivatásos hadseregünk számos misszióban vesz részt a világ számos pontján. Magyarország a januári adatok szerint 324 tagú kontingenst állomásoztat Afganisztánban. Feladatai közé tartozik «a kormányzat szervek munkájának segítsége és legitimitásuk növelése, s az újjáépítési munka segítése». Azé a kormányé, mely a világon a legkorruptabb, mely a világ drogszükségletét szállítója, mely elsikkaszt, amit tud. A NATO és az amerikai csapatok segítségével, amelyeket sajátos «katonapolitikai szempontok» vezérelnek (Ázsia szemmel tartása), a «terrorizmus» ellen harcolnak (van-e egyáltalán ennyi tálib?), az afgán nép ellenállására fütyülve, azt kirabolva, gyilkolva.

«A kormány 2009-ben és 2010-ben is meghosszabbította a PRT, illetve az afganisztáni magyar csapatok mandátumát - egyes csapatok esetében legutóbb egy augusztus 18-i kormányhatározatban, 2011 októberéig. A kormány Afganisztán-politikája változatlan - mondta a Fidesz-kabinet honvédelmi minisztere a hétfői sajtótájékoztatón.»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.