2010. augusztus 23., hétfő

Kínai Munkásjogok Bizottsága

Szervezkedési jog, sztrájkjog, szabad tárgyalások

6. kampánykommunikáció, 2010. Aug. 6.

Kéthónapos kampány a foshani kínai dolgozók támogatására, az elbocsátott bizalmik visszahelyezésére, a szervezkedés jogának tiszteletben tartására

Bizottságunk kérte a szakszervezetektől és dolgozóktól az egész világon, hogy fejezzék ki szolidaritásukat a Honda foshani (Guangdong tartomány) üzeme 1900 munkásával, akik május 17-én léptek sztrájkba és a nemzetközi szolidaritás segítségét kérték elbocsátott küldötteik visszahelyezése és szakszervezetük újjászervezése érdekében.
Ezt a felhívást mintegy tucat országban közzétettük, nevezetesen a háború- és kizsákmányolás elleni nemzetközi munkáskonferencia (Algír, 2010. november) kezdeményezőinek jóvoltából. Júl. 20-ig 26 országból több, mint 200 állásfoglalás érkezett hozzánk.
Azóta újabb munkabeszüntetések léptek életbe, ugyancsak a multinacionális vállalatok gépkocsigyártó üzemeiben, ugyancsak béremelési követeléssel. Bizonyos esetekben a sztrájkolók újból megválasztották saját küldötteiket, követeléseik részben vagy teljes egészében kielégítést nyertek.
Azonban, ahogyan a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének kommünikéje megjegyezte, bizonyos sztrájkolókat a Honda nem vett vissza munkájába Foshanban, ami a tárgyalások eredményeképpen az igazgatósággal megkötött egyezség megsértését jelenti.
Ezért tehát szolidaritási kampányunkat folytatjuk.
A dolgozók választotta, de elbocsátott küldöttek visszavételét az üzembe! A szervezkedés jogának tiszteletben tartását!

Minden információ:
Comité Droits ouvriers en Chine, 25 rue Ledion, 75014 Paris (France)
Email: comenchine@wanadoo.fr

1 megjegyzés:

  1. A Munkás Hírlap köré tömörült dolgozók a kampánycéllal egyetértve csatlakoztak a felhívàshoz.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.