2010. augusztus 30., hétfő

Augusztus 27-én pénteken tartották a 2010-11. évi Országos Szakképzési Tanévnyitó értekezletet. Az ott elhangzottak alapján a szakképzés valódi résztvevői (tanárok, szakoktatók, igazgatók, stb.) aggodalmaiknak adnak hangot:
Miközben a közoktatás egyéb területein a pedagógusok szívét melengető változtatások lesznek, a szakoktatás - legalábbis a pénteki Országos Szakképzési Tanévnyitó Értekezlet után úgy tűnik - továbbra is az oktatás agyonrugdalt mostohagyereke marad. Folytatódik a pénz-leszívás a szakképzésből, folytatódik az ún. "piac-orientált" vagy "kereslet-vezérelt" szakképzés gyakorlata, amely már bevezetése pillanatában a gyakorlatban megbukott. Úgy látjuk a "régi-undokak" helyett "új undokak"-ként visszatértek a még régebbi "undokak", akiknek a középfokú iskolarendszerű szakképzés szétverése, a szakképzés nélküli szakközépiskolák megteremtése, a négy évről 6 évre kitolt képzési idő, a minőség nélküli magán- (alapítványi, stb.) pár hetes, hónapos ún. "szakképzések" köszönhetőek.

A PSZ Budapesti Szakoktatási Szervezete megfogalmazta azokat a követeléseket, amelyek teljesítése nélkül a szakképzésben minden marad változatlanul!




PSZ BUDAPESTI
SZAKOKTATÁSI SZERVEZETE
1068 Budapest, Városligeti fasor 10.
Jurcsó Istvánné titkár dr. Pécsi Ágnes titkár-helyettes




A PSZ Budapesti Szakoktatási Szervezetének követelései a szakoktatás át(vissza)alakításával kapcsolatban:

1. A szakoktatást a közoktatás részének kell tekinteni. A többi közoktatási intézménnyel együtt egy minisztériumhoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához és annak oktatási államtitkárához kell rendelni a szakképzés kezelését.

2. A középiskolai képzésben helyre kell állítani a hároméves szakmunkás és négyéves szakközépiskolai képzést, 9 osztálytól szakmai elméleti tantárgyak oktatásával és szakmai gyakorlattal.

3. A kamarák és szakminisztériumok a szakmai gyakorlati munkahelyek megszerzésében és a gyakorlati képzés segítésében valamint a gyakorlati vizsgák követelményeinek kialakításában, előkészítésében és lebonyolításában vállaljanak értékelhető szerepet.

4. A középfokú iskolarendszerű szakképzésben szakítani kell a „piac-orientált” és „kereslet-vezérelt” szakképzés felfogásával és annak támogatásával.

5. Haladéktalanul felül kell vizsgálni a TISZK-ek működését, életképességét, a jelenleg is futó projekteket és az un. „projekt-menedzserek” feladatait, juttatásait.

6. Haladéktalanul felül kell vizsgálni az alapítványi és magán-szakképzés működési formáit, e képzés szakmai színvonalát. Előnyben kell részesíteni az állami, iskolarendszerű szakközépiskolai képzést.

7. Át kell tekinteni az RFKB-k működésének szükségességét.

8. Haladéktalanul felül kell vizsgálni a szakképzéssel foglalkozó, illetve azt irányító – a szakoktatás valódi résztvevői szerint sok esetben teljesen felesleges - „szakmai” intézményeket, tanácsadó és véleményformáló személyek működését, díjazásait.

9. A szakképzési törvény átalakításánál különös súllyal vegyék figyelembe a szakoktatás valódi résztvevőinek tapasztalatait, javaslatait.

Budapest, 2010. augusztus 25.
Jurcsó Istvánné s.k.
PSZ Budapesti Szakoktatási Szervezetének titkára

Dr. Pécsi Ágnes s.k.
titkár-helyettes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.