2010. augusztus 25., szerda

Nemzetközi óriástüntetést szerveznek Brüsszelben

MTI hír:
Nemzetközi óriástüntetést szerveznek a belga szakszervezetek szeptember végére az Európai Unió székhelyén a pénzügyi megszorítások ellen szeptember 29-én, az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek találkozója napján. A szervezők 60 ezer résztvevőre és arra számítanak, hogy minden tagorszországból érkezik küldöttség. A tüntetés célja „figyelemfelhívás az Unió tagországaiban bevezetett megszoríó programokra, melyeket megfelelő szociális intézkedéseknek kell kísérnie és a pluszterhek viselésének arányosnak kell lennie minden társadalmi réteg esetében.”

Először is, a tüntetés nem a belga szakszervezetek kezdeményezése, hanem a Szakszervezetek Európai Szövetségé, mely már hosszú hónapok óta közszájon forog. A belgákra csak a helyi szervezés marad. A SZESZ (CES/ETUC) most sem az osztályharc eszközét választotta, holott világos, hogy a dolgozók túlnyomó többsége teljes egészében visszautasít mindenféle olyan szigorítási programot, mely az ő bőrükre megy – szociális intézkedések mellett vagy sem. Arról nem is beszélve, milyen „megfelelő szociális intézkedésekről” lehet beszélni a nyugdíjrendszerek „reformja”, a közszolgáltatások, oktatás, egészségügy magánkézre adása, stb. munkásellenes politikája mellett...
Nem a dolgozók a felelősek a ma már szinte minden államot érintő tőkés válságért; s nem is hajlandóak finanszírozni sem a spekulációt, sem a bankokat, sem a fegyverkezést, sem az állami fosztogatást, sem a köztulajdon magánkézre játszását. A SZESZ érzi ezt a nyomást, meg akar felelni ennek az ellenállásnak, ezért szervezi európai tüntetését – „tüntetnek egyet, aztán hazamennek, oszt’ jónapot” – annak elfedésére, hogy vezetése a kapitalizmus kisérőjeként elfogadja az EU szigorítási programját.
Tényleg csak szociális intézkedésekre van szüksége a dolgozóknak és arra, hogy a közterhekből mindenki vegye ki részét? Nem inkább arra, hogy a privatizált magántulajdon visszakerüljön közös tulajdonba? Alamizsnát akarunk, vagy munkahelyekre és megfelelő bérekre van szükségünk?
A SZESZ ötlete olyan, hogy mint a Mátyás királyról szóló mesében a lány ajándéka: „viszek is, meg nem is”. A galamb elrepül, a problémák megmaradnak.
(Sirály Ida)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.