2010. augusztus 9., hétfő

Az oroszországi hőség és tűzvész:

a 20 éves privatizációs fosztogatás eredménye

Mialatt a kánikula folytatódik Oroszországban, a Szovjetunió felbomlása (1991) óta legjelentősebb tűzvésznek máris drámai következményei vannak. 50 halálesetet közvetlenül a tűzesetekhez köthető, ehhez hozzájárul a júliusi (2009-cel összehasonlítva) csaknem 50 %-kal magasabb elhalálozási arány, közel 5.000 plusz haláleset a kánikula következtében – az orosz főváros anyakönyvi hivatala szerint (amit a hatóságok rögtön cáfoltak).
196.000 hektárnyi erdőt pusztított el a tűz és 10 milló hektár megművelt földterületet, ami veszélybe hozta a cereália- és fakitermelést. A bejelentést nyomban a «pénzügyi piacok» spekulációja követte: a gabona ára 30-38 %-kal megugrott. A tűz az infrastruktúrát emészti vagy fenyegeti, közöttük katonai és nukleráris objektumokat.

A szovjet bürokrácia módszereinek kontinuitásában a központi hatalom – Vlagyimir Putyinnal az élen – két ütemben reagált. Kezdetben minimalizálta a katasztrófa következményeit, így Putyin a Nyizsnij-Novgorod körzetében tett látogatása alkalmából a szerencsétlenül járt falusiak szenvedélyes haragját vonta magára, kik szemére hányták a hatóságok gondatlanságát. A «helyzet feszült, Putyin és Medvegyev minden megtesznek, hogy az elégedetlenség ne forduljon ellenük» Jevgenyij Volk elemző szerint.
A második ütemben a felsőbb állami szervek látványos rendelkezéseket hoztak: Medvegyev rendkívüli állapotot rendelt el és a Moszkva melletti katonai bázis pusztulása után magasrangú katonai vezetőket állított félre, Putyin összehívta a regionális kormányzókat prédikálva nekik, a szerencsétlenül jártaknak pedig megígérte falvaik újjáépítését «személyes» ellenőrzésével.

De ki a felelős? A Le Monde (mely mindig támogatta Gorbacsov, Jelcin, Gajdar, Putyin és mások privatizációs politikáját 1991 óta) kénytelen kimondani az igazságot: «a népességet szolgálandó eddig is soványka szolgáltatások még inkább koldusokká váltak: a falvak tűzoltó laktanyáiban többé nincs pénz vagy bezárták őket, és a szovjet időkben tűzoltásra szolgáló tavakat sorsukra hagyták. Oroszországban mindössze 22 ezer tűzoltó van (…). A csillagászati privatizáció a helyzetet megnehezítette. A 2006-ban még elnök Putyin által bevezetett új erdőgazdálkodási törvény regionizálta 800 millió hektár erdő gazdálkodását a fa- és papíripari oligarchák hasznára. A szövetségi szolgáltatások megszüntetésével az új szabályok 71 ezer erdőkerülő állását szüntették meg, akik pedig jelentős szerepet játszottak a válságkezelés megelőzésében».
A kánikula többezer áldozata, égő falvak és mezők vádolják a bürokratából «piaci szereplővé» változott húszéves privatizációs fosztogatásóit .

Dominique Ferré

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.