2010. augusztus 18., szerda

Franciaország

Nyugtalanító irány: milyen választ adjunk?

La Courneuve, júl.21.: a rendőrök egész családok kilakoltatása közben egy asszonyt vonszolnak a földön bébijével a Balzac-korlát mögé. Montreuil, aug. 14.: az erőszakszervezetek cigány családokat távolítanak el, kiválogatva egyik oldalra a letartóztatott férfiakat, másikra a nőket gyermekekkel.

Ezek a képek bejárták az egész világot. Közben pedig készül a törvény, amely a külföldi származású franciákat fenyegeti állampolgárságuk megvonásával. A külföldit, a «papír-nélkülit», a külföldről származó franciát az összes baj okozójának kijelölő demagóg licitálás rosszul rejti el az állami vezetésében uralkodó pánikot.

Végülis…Ki a felelős azért a helyzetért, hogy több millió lakás hiányzik, a 25 éven aluliak munkanélküliségi rátája több mint 50 % a népi negyedekben, 260 ezer ipari munkahely szűnt meg csak ebben a legutóbbi évben? Ennek a helyzetnek a kialakulásáért — mely a biztonság általános hiányának társadalmi gyökere —, azok a felelősök, akik a kormány és a multinacionális vállalatok élén az ipartalanítást kikényszerítik, a közszférában kettőből egy munkahelyet megszüntetnek, a társadalombiztosítási központokat bezárják, a kórházi ágyakat, az iskolai osztályokat megszüntetik.

A felelősök azok — és senki más —, akik mindent annak szentelnek, hogy az eurót és a spekulációban füstbement százmilliárdok visszaszerzésére éhes nagybankokat «lábra állítsák». Ők a felelősök az általánossá vált társadalmi degradációért. Ugyanazok, akik saját rendszerük bomlástermékeitől zaklatottan, megrettenve a destruktív terveikkel szembeni növekvő ellenállástól, ezt a cselszövést ókumulálták ki országunk munkásosztályának emigráns eredetű tagjai ellen.
S e komponenst követve holnaptól a fiatalság vagy a munkásosztály akármelyik rétege jogainak, garanciáinak sárba taposásával nézhet szembe megtorlásnak, önkényességnek kitéve. A jelenleg folyó irány jogosan nyugtalanítja a dolgozókat, a demokratákat.

Milyen választ adjunk? Bizonyos személyek (közöttük a Szocialista párt, a Kommunista párt, a Zöldek, stb. főbb vezetői) szeptember 4-re tüntetésre hívnak a kormány «lépései» ellen. Kijelentették, hogy «a közrendet tiszteletben kell tartani», felszólítják a kormányt, hogy hagyja abba az «Alkotmány lábbal tiprását» és az «állampolgárok békéjének veszélyeztetését». Valóban ezen a módon tudunk a jelenlegi irányzattal szembeszállni? Az V. köztársaság alkotmánya? Betagozódott a munkahelyek, a közszolgáltatások, a munkás- és demokratikus jogok tömeges megszüntetését szervező Európai Unióba. Az Alkotmány védelme lehetővé tenné a demokrácia elleni támadás leállítását? Kételkedünk.

A kormány szándéka az, hogy megossza a munkásosztályt és az ifjúságot. Lába alól a talaj kihúzására a legjobb módszer nem az lenne, hogy a – sokféle eredetű – munkásosztály és ifjúság egységét kovácsoljuk össze a készülő antidemokratikus intézkedések ellen osztályharcban, az összes jogainkat védve és visszaszerezve? Kezdve azzal, amit ez az egység igényel, a nyugdíj ellenreformjának visszavonását követelő a szeptember 7-i szakamaközi sztrájkkal.

Daniel Gluckstein, a POI országos titkára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.