2015. augusztus 20., csütörtök

A héten olvastuk...








  • A jelenlegi magyar bruttó átlagkereset 243 200 forint. Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 159 300 forint volt. 2015-ben a családi  kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 166 100 forintra becsülhető. A magyar megélhetési költségek az európai átlag 60 %-ra tehetők.
  • A lakossági szolgáltatók egy jelentős részét ugyan megszerezte az új állami közműholding, a gáz és a villanyvezetékek viszont továbbra is a multik tulajdonában álló hálózati cégeknél maradtak.  A Figyelő számításai szerint éves szinten 40-45 milliárd forint lehet az az összeg, amit a jövőben a hálózati cégek helyett az egyetemes szolgáltatóknak - így jórészt az államnak - kell állnia a rezsicsökkentésből. Ez pedig az európai szerződések értelmében nem fog menni.
  • A belga energiapiac teljes liberalizációjának 2007-es kezdete óta 2014 végéig a belga háztartásokban a villany ára átlagosan 20,78 %-kal nőtt, a gázé 27,90% -kal, jelenti a Creg (elektromos áram- és gázszabályozási bizottság). Az Európai Unió a liberalizácóra kényszerítést mindig csodafegyvernek harangozta be: az árak versenyeztetését, csökkenését, a minőség javulását ígérve. Sem az energiapiacon, sem a tömegközlekedésben, a vasútiban nem jött be…
  • Belgiumban egy egyedülálló személy "szegénynek" számít a statisztikákban, ha összes jövedelme nem éri el a havi 1.085 eurót. Egy kétszermekes család esetében a küszöb 2014-ben 2.279 euró volt háztartásonként. Az adatokat évente újra számítják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.