2015. augusztus 11., kedd

Kaleidoszkóp






 


  • A Leibnitz gazdasági kutatóintézet (IWH) közzétette kutatásait, amely szerint Németország mintegy 100 milliárd eurós költségvetési megtakarítást ért el a görög válság révén annak kezdete óta, vagyis többet, mint GDP-je 3 %-a. Összegzésképpen megjegyzi, hogy még ha Görögország nem is fizetné vissza a hiteleit, ez az összeg bőven felülmúlja azokat.
  • A koszovóiakat hazatoloncolják Németországból. Csak a télen ötven-százezer koszovói állampolgár hagyta el országát, többségük Magyarországon át, majd menedékjogotot kértek az Európai Unióban - de nem kaptak. Most charterjáratokon, német rendőrök kíséretében küldik őket haza. 
  • A 10 legnagyobb európai bank 2015 második negyedévében 11,4 milliárd euró nettó nyereséget könyvelhetett el, amely 2011 óta.a legmagasabb összeg
  • Becslések szerint a jelenlegi feltételekkel egy átlagos magyar dolgozónak 30-40 millió forintot kellene félretennie ahhoz, hogy öregkorára ne csökkenjen életszínvonala.
  • Az EU körülbelül 3 milliárd 546 millió forint támogatást adott a menekültprobléma kezelésére Magyarország számára, augusztus végén pedig még 4,5 millió euró érkezik. A magyar-szerb határon épülő kerítést azonban magyar költségvetési forrásból kell majd kifizetni, az eredeti 6,5 milliárd forintot a kabinet valamivel több mint hárommilliárddal kiegészítette. A kormány 22,2 milliárd forinttal megemelte a kerítésépítésre és a menekültekkel kapcsolatos más kiadásokra fordítható keretet is, 1358 fegyveres biztonsági őr és 191 új rendőr felvételére adott felhatalmazást és költségvetést a Belügyminisztériumnak.
  • Az amerikai rendőrség több személyt letartóztatott Fergusonban (Missouri), ahol kedden reggel farkasszemet nézett azokkal a tiltakozókkal, akik a rendkívüli állapot kihirdetése ellenére tovább tüntettek egy fehér rendőr által megölt fekete fiú egyéves évfordulóján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.