2015. augusztus 18., kedd

Michel Collon: A görögországi «sokkterápia» valódi célja



2015.aug.15.

12,5 millió német él a szegénységi küszöb alatt. A nyomorúságos mérleg ellenére Angela Merkel a «német modellt» akarja az egész világra kényszeríteni. Michel Collon elemzi az RT France-ban Németország példáját.

http://www.michelcollon.info/local/cache-vignettes/L600xH338/Merkel_grece-f4ddf.jpg

Igazság szerint a német modell nem működik. Logikus: ha a béreket csökkentik, ha a hiper-prekaitásos munkákat növelik (vannak, akikek 1 eurós órabérrel fizetnek!) –röviden, ha a multinacionális vállalatok hasznát duzzasztják a dolgozókat romba döntve –, akkor miből fognak vásárolni? Ugyanezek a multik, ha nem lesz már fizetőképes kereslet, kinek fognak eladni? A német modellből egyedül az exportáló multik részvényesei profitálnak: a Siemens, a Thyssen, a Mercedes, a BASF. Az 1 százalék.

A csőd ellenére Merkel és a német multik ma is szégyenletes zsarolást alkalmaznak, hogy még inkább csökkentsék a görög dolgozók életszínvonalát. Holott már eddig is óriásit vesztettek, a bérek 37 %-át, a nyugdíjak 48 %-át, a fogyasztás pedig 33 %-kal csökkent. Minden szakértő, aki egy kicsit is gondolkodik, azt mondja: a made in Berlin «sokkterápia»  a görög válságot súlyosbítja és az abból való kivergődést nehezíti.

Mindez pedig, mondják nekünk, azért, mert «a görögöket segíteni kell adósságuk visszafizetésében». Nem igaz, három okból sem:

Az adósság illegitim, ahogy Eric Toussaint nemzetközi adósságszakértő kimutatta. Az a német és nemzetközi bankok 1 %-nyi görög cinkosainak adóssàga, abból a 99 %-nak semmilyen haszna nem származott.

A görög adósság nem rosszabb, mint a mindenki által körüludvarolt Egyesült Államoké.

Akik azt visszatéríteni kötelesek lennének: a Goldman Sachs amerikai bank, amely tudatosan trükközött a görög adósság adataival, Merkel és Sarkozy, akik feleslegesen fegyvert adtak el Görögországnak a pénzügyi válság közepén, a német bankok, amelyek uzsorakamatot követeltek, Barroso, aki szabadságát a hirhedten gazdag Latsis hajógyárossal töltötte, és akinek a Bizottság 100 millió eurós szubvenciót nyújtott – a valódi nyerészkedők listája még nagyon hosszú …

A sokkterápia valódi célja nem a görögök segítése, hanem térdre kényszerítése.
Három titkolt céllal: 

Állami cégeik, hidjaik, turisztikai célú szigeteik privatizálása és eltulajdonítása. Azért, hogy válságukat megoldják, a német vállalkozások a külföldiekre teszik rá kezüket.

Görögország új Romániává alakítása: gazdasági sivataggá, tehát az európai multik kvázi ingyenes munkaerőtartalékává.

Példa statuálása más európai népek számára, amelyek háborognak ezen igaztalan politika felett (Katalóniában voltam egy hónapja, fel tudtam mérni a társadalmi harcok mélységét és radikalitását, egyébként különösen a bankok ellen).
Meg kell ölni a reményt.  

A görögök után jövünk mi. Itt az ideje, hogy kirobbanjon az európai állampolgárok tiltakozása a görögök támogatására, lent az alapokon.


Forr
ás: http://francais.rt.com/opinions/4559-grece-veritable-but-therapie-choc
Mai hír: A görög kormány ma közlönyében hivatalosan bejelentette 14 regionális repülőtere privatizálását a német Fraport-Slentel konzorcium javára 1,23 milliárd eurós áron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.