2015. szeptember 2., szerda

Ha ön Orbán Viktor kutyája




A kurzust örökifjú hévvel és indulattal támadó Baranyi Ferenc új kötetében alaposan odavág a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Nem kegyelmez se a mérhetetlen gőggel uralkodó nagyuraknak, se az őket kiszolgáló gyáva talpnyalóknak. Mindenkihez van egy rossz szava. „Hát csak nyaljátok boldogan / kegyelmes lábait uratoknak!”, írja az Ebsors című versben, amely a kicsiny kötet egyik legjobb darabja, s amely így végződik: „Ti nem is vagytok / igazán ebek. / Birkának mondanálak / inkább titeket”. Igen, kedves olvasó, ez a vers önhöz szól, feltéve, ha Baranyi mércéjével mérve ön történetesen Orbán Viktor ölebe.

A magát közéleti költőként meghatározó szerző szerencsére nem napilapos publicisztikában harcol, hanem versben, de ettől nem szabad visszariadni: a politikai téma ezt a lírát nem rántja le magához a sárba. Pedig Baranyi még arra is odafigyel, hogy egyes sorai mögött beazonosítható legyen a konkrét, valós személy. A Megindító? című versben, amely a „rossz költőről” szól, könnyen ráismerhetünk L. Simon László költő-államtitkárra, aki „siet alázni pályatársait zsigeri gyűlölsége foglyaként”. S a végén még ezt is megkapja az idősebb pályatárstól: „Lehet gigászi méretű a dölyfe: / óriáspózban szánandó a törpe”.

A versek szenzációsak, ilyen időkben a jó alkotók remekelnek!


Szombaton du. 5-kor a Pozsonyi Pikniken Baranyi Ferenc dedikálja legújabb, Ballada a hunyászkodókról c. kötetét.

A 7. Pozsonyi Piknik 2015. szeptember 5-én 10-22 h között less az Újpesti rakparton – a Jászai Mari tértől a Szent István Parkig (a Kossuth Kiadó az Újpesti rakpartnál).

Kérlek, terjeszd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.