2015. szeptember 16., szerda

Kormánytámadás a kollektív tárgyalások ellen: a finn szakszervezetek megmozdulnak




A finn szakszervezetek elutasítják azokat a kormányzati terveket, hogy a kollektív tárgyalásokon elért béreket és szociális juttatásokat egyoldalúan csökkentsék. Emiatt országos mozgósítást kezdeményeznek és nemzetközi szolidaritást kérnek.
Szeptember 9-én az új jobboldali kormány egy sorozat intézkedést jelentett be, s kötelező törvényekbe akarja rögzíteni, holott a létező kollektív szerződésekkel ellentétesek (a kollektív szerződések határideje a jövő évben lejár). A szakszervezetek nem fogadják el a kormány «megoldását», melyben a túlórák munkadíjának lényeges csökkentése, a hétvégi munkavégzés, a táppénz csökkentése, az éves szabadság csökkentése és két nemzeti ünnep megszüntetése szerepel.
A szakszervezetek becslése szerint mindez együttesen a bérből és fizetésből élők jövedelmeinek 4-6 %-os csökkentését eredményezik és a leginkább kiszolgáltatott dolgozói rétegeket sújtja, nevezetesen a részmunkaidősöket.
A SAK, STTK és Akava szakszervezeti tömörülések szept. 18-ra sztrájkot és tüntetést hirdetnek, mivel a törvénytervezetek a kollektív szerződéseket támadják, az ILO konvencióiba és az emberi jogokba ütköznek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.