2015. szeptember 18., péntek

Miért nem fogadnak menekülteket az Arab-öböl országai





Szaud-Arábia, Katar, Kuvait, Omán és az Emirátusok a menekültkérdésben «diszkrétek». A másik oldal pedig nagy ívben elkerüli ezeket az államokat, ahol "tárt karokkal" nem várják őket. A szomszédos országok, így Törökország, Libanon, Jordánia által befogadott sok szíriai számára pedig ez csak közbeeső állomás lehet az európai eldorádó elérése előtt.


Csökkent jogok, limitált belépés


Majdnem lehetetlen az Arab-öböl országhatárainak átlépése. Azokat, akik mégis ideérnek, visszaküldik származási helyükre. Egyébként pedig pl. Katar nem is írta alá az 1951-es Genfi egyezményt, amely kötelez a konfliktusok és üldöztetések elől menekülők befogadására.


Pénzbeli segítség


Az Arab-öböl monarchiái finanszírozást és humanitárius segítséget ajánlottak a szíriai menekültek támogatására, a legutóbbi tanácskozásukon pl. Jordániának és Libanonnak. Múlt év júniusában Kuvait 121 milliárd dollárt utalt az ENSZ menekültügyi számlájára.


A határországok megteltek


A szíriai polgárháború kezdete óta a menekültek óriási többségét Törökország, Libanon és Jordánia fogadja. Jordániában van a 180 ezer személyes Zaatari tábor, a sivatag közepén Mafraq mellett. Úgy írják le: „börtön a nyílt ég alatt„ – engedély nélkül nincs kijárás, még dolgozni sem lehet". Nincsenek személyi okmányok, csak menekültkártya. S ha valakit a táboron kívül kapnak el, hazaküldik. Franciaország és Nagy-Britannia finanszírozzák ezeket a táborokat, hogy saját területükön tartsák a menekülőket. Az itteni élet semmi perspektívát nem mutat, így sokan mégis a távozás mellett döntenek.  


Az eldorádónak hitt Európa


A rizikó nagy, a múlt év óta háromezren fulladtak a tengerbe. A menekültkérdés szakértői szerint a migránsok úgy kalkulálnak, hogy ha mégis odaérnek Európába, a helyzetük sokkal előnyösebben változik, mint az Öböl-országokban. Utóbbiakban biztos az elutasítás, a visszaküldés, míg Európában ott maradhatnak. 

Az Öböl országainak politikáját magyarázza a demográfiai változásoktól való félelem is. Pl. Katarban már a helyi lakosságnál ötször magasabb számú idegen él (ők képezik a munkaerőt). Összehasonlításul: Franciaországban a helyi lakosság 5-7 %-a bevándorló, Katarban ez 80. Néhány évi ott tartózkodás után ki is teszik őket, engedélyük pedig bármikor visszavonható - ami Európában elképzelhetetlen. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.