2015. szeptember 10., csütörtök

Innen-onnan



Magyar nyugdíjügyek: Rekordösszegű, 183,3 milliárd forintnyi többlet keletkezett tavaly az állami nyugdíjalapban, ám ezt a pénzt - a vonatkozó törvényi előírások szerint - a nyugdíjalap befizette a költségvetésbe, vagyis az a hiányt finanszírozta - olvasható a parlamentnek benyújtott, 2014-es költségvetés elszámolásáról szóló zárszámadási törvényjavaslatban…. A bevételeket csökkentette, hogy tavaly már csak 26 százalékos szociális hozzájárulási adó (munkáltatói tb-járulék) került a nyugdíjbiztosítóhoz, míg egy évvel korábban 27 százalék volt a kvázi nyugdíjjárulék mértéke….A nyugdíjkiadások 81,5 százaléka ment a klasszikus öregségi nyugdíjakra, 5,6 százalék a nőknek a 40 éves korkedvezménnyel járó előrehozott nyugdíjára, míg a kiadások 12,9 százalékát tették ki a hozzátartozói ellátások, vagyis az özvegyi nyugdíjak és kisebb részben az árvaellátás. 


Az európai lakosság majd’ negyede él a szegénység peremén: 123 millió személyről szól az Oxfam nemzetközi szervezet jelentése "A többség, és nem az elit szolgálatában álló Európát" címmel. Feltárja, hogy a növekvő egyenlőtlenségek akadályozzák a szegénység elleni küzdelem hatékonyságát. 2009 és 2013 között azon európaiak száma, akik nem tudták kifizetni fűtési díjukat vagy előre nem tervezhető költségeiket, 7,5 millióról 50 millióra nőtt. Európában 342 milliárdos is él, akik egész sorozat pénzügyi machanizmust használhatnak ki adójuk minimalizására, pedig még a «legfejlettebb» országokban is növekszik a szegények száma. Az Oxfam jelentését a szept. 11-12-i európai pénzügyminiszteri találkozó elé fogja tárni.


Embercsempész-biznisz. A menekülők 80 %-a a kisebb-nagyobb bandákba verődőtt, mintegy 30 ezerre becsült embercsempészhez fordul abban a hitben, hogy útja eredményes lesz. A tarifa gyakran annak függvénye, honnan jön a menekülő. Calais-ban az eritreaiaktól 500 eurót kérnek, az irakiaktól 900 - 1 500 eurót, a szíraiaktól már 6 000 - 8 000-et. Az ENSZ szerint az embercsempészek haszna 2014-ben 5,5 milliárd dollárt eredményezett. Egy nemrég leleplezett albán bűnöző hálózat kb. 250 személy «átsegítése» esetében hat hónap alatt 1,4 millió eurót tett zsebre.


Mezőgazdász-tüntetések Ny-Európában


Miért a 8 ezer francia, német, belga, holland, stb. mezőgazdaságból élőt felvonultató brüsszeli tüntetés? Ahogyan az ábra mutatja, a termelői áraktól messze lemaradtak a felvásárlás árai, miközben a fogyasztói árak elszaladtak. A parasztság évek óta küzd ezzel a problémával, követelése: ”Meg akarunk élni!”.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.