2015. szeptember 26., szombat

Ki a felelős?



Természetesen a menekültválság nem korlátozódik Európára (lásd az ázsiai, afrikai, észak-amerikai helyzetet), az a magántulajdonon alapuló rendszer rothadásának újabb bizonyítéka. Minden kormányt, minden nemzetközi intézményt, minden politikai erőt érint, amely az imperialista rendet akármilyen módon támogatja. A munkásmozgalom szempontjól a menedékkérés rendíthetetlen és megkérdőjelezhetetlen jog, a dolgozók jogaiért és a demokráciáért, a vívmányok meg- és visszaszerzéséért vívott harc velejárója, a munkásosztály és szervezetei 150 évnél is hosszabb küzdelmének része.

A nemzetközi pénzügyi tőke ugyanakkor, amikor a nemzeteket pusztító háborúkat viseli, megpróbálja az általa előidézett a tömeges «migrációt» olcsó munkaerőként felhasználni saját profitja növelésére és a szervezett munkásosztály letörésére (hasonlóan, mint az EU-n belül «szabadon», kelet-nyugat irányban mozgó munkaerőt). Miközben a kormányok, az európaiak is, folytatják az agressziót, aközben «humanitárius» kampányokat indítanak, hogy a tömegeket megosszák e kérdésben, hogy a tömegeket hibáztassák, hogy igazolják a szerzett jogok lebontását. A teljes válságában levő Európai Unió megpróbál kvótát erőltetni a tagállamokra, hogy azok kormányai szabadon válogathassanak a kvalifikált emigráns munkaerőben és ugyanakkor populistának és xenofóbnak bélyegzi azokat a reakciókat, amelyeket ő maga favorizált.

Egyedül az imperializmus és – bármilyen politikai színezetű – támogatói a felelősek ezért a helyzetért, a barbárságért. Ugyanazok, akik az adósság kamatfizetésére, a deficitcsökkentésre kényszerítenek az egészségügy, az oktatás, a szociális háló, a szolgáltatások hátrányára, de eközben milliárdokat szánnak közpénzekbôl a háborùk, megszállások folytatására, katonai “missziókra”. Akik a multinacionális vállalatok “munkahelyteremtésére” áldoznak, de a béreket alacsony szinten tartják, de a munkaügyi szabályokat deregularizálják. Akik amellett, hogy folytatják a ki tudja már mennyibe kerülő háborús részvételt, tízmilliókat költenek az országot körülvevő kerítésekre. Ők, egyedül ők a felelősek. Magyarországon éppúgy mint másutt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.