2015. november 29., vasárnap

Az Iszlám Állam fegyveresei által elkövetett szexuális erőszak – soha nem látott bűncselekmény a háborúk történetében

Zainab Bangura sierra leonai politikus, 2012 óta az ENSZ főtitkárságának különleges képviselője a konfliktusok idején elkövetett szexuális bűncselekmények dossziéjának gondozója. A quebeci (Kanada)  Le Soleil publikálta cikkben beszél azokról a borzalmakról, amelyeket a terror jegyében az Iszlám Állam harcosai követnek el a nők ellen a megszállt országokban.
Zainab Bangura, az ENSZ főtitkársága speciális képviselője © REUTERS
Zainab Bangura Québecben járva nyilatkozott még a nyáron. A Sierra Leona-i politikust jelenleg a konfliktusok idején a nőket érő erőszak vizsgálatával bízta meg az ENSZ.  Elmondta, hogy az Iszlám Állam emberei hogyan «intézményesítették»  a nőkőn tett erőszakot: "Nyilvános piacokon meztelenül állítják ki őket listával, melyen szerepel koruk függvényében az ár és a szexuális rabszolgák használati útmutatója."
"Minden országban, ahol a vezetőkkel találkoztam az országukban elkövetett szexuális bűncselekmények kapcsán, csend van és tagadás. Az Iszlám Állam viszont szeret beszélni az atrocitásokról …".
Zainab Bangura vérfagyasztó történetekről számolt be. Egy fiatal nőt 22-szer adtak el, minden alkalommal bevarrták, hogy szűznek tűnjék. Vagy egy kéthónapos terhes asszonyt elraboltak, a kezükbe eső eszközökkel elvetéltették, nehogy hitetlen utódot hozzon a világra.

"De ennek semmi köze az iszlámhoz!"

"Többször megerőszakolják őket, hogy a hóhérok szaporodjanak. Gyereket akarnak az ő modelljük szerint, hogy államot alkothassanak".  Az IÁ azon szexuális rabszolgái, akiknek sikerül elmenekülniük, hontalan gyermekeket szülnek, mert számos állam csak az apaság révén ismeri el őket. "Több tízezer bébinek nincsenek papírjai.  A probléma óriási, törvényi reformmmal próbáljuk megoldani."

A konfliktusok idején a nők ellen elkövetett erőszak problémáját annál is inkább nehéz kezelni, mert az IÁ a vallást használja fel borzalmai elkövetésének magyarázatául. "De ennek semmi köze az iszlámhoz!", tiltakozik Zainab Bangura. "Az IÁ vezetői jól tudják, hogy a társadalom elembertelenítésének legjobb eszköze az, ha a nőkre, gyermekekre vetik rá magukat …". Az Iszlám Állam 150 000 dinárban határozza meg az 1 és 9 év közötti gyermekek árát (kb 120 dollár), egy negyvenéves asszonyért 40 dollárt kérnek.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.