2015. november 28., szombat

Az Iszlám Állam gazdálkodása


A szíriai katonai hadműveletek kezdetén a nagyhatalmak az USA-val az élen a Bachar al-Assad rezsimmel szembeni ellenzéket finanszírozták és fegyverezték fel. Mégpedig három csoportot: a Szabad Szíriai Hadsereget (a mára teljesen marginalizálódott úgymond «mérsékelt ellenzéket»,), az al-Nosra Frontot (Al Kaida) és az Iszlám Államot. A két utóbbit az Arab-öböl államain keresztül. Az amerikai állami segítséget a gazdag Katar és Szaud-Arábia támogatására fordították.
Az Iszlám Állam 200 000 km2 területet igazgat 10 millió lakossal Szíriában és Irakban. Az Iszlám Állam biztosítja a «kalifátus» működését, fizeti a harcosok havi 500 dolláros bérét, a «mártírok» családjának nyugdíját, az adminisztrációs gépezetet, a falvak igazgatását, az iskolákat, az egészségügyet, stb. Mindezen túl fegyvereket, gyógyszereket, egyebeket kell vásároljon a nemzetközi kereskedelemben.
Az Iszlám Állam költségvetését 2 milliárd dollárra becsülik. A CIA szerint az iraki olajkutak 15 %-át birtokolja, ezen felül a szíriai kutakat, ezekkel napi 40 000 barrel olajat termel, melyet 50 %-kal olcsóbban ad a piacon, tehát napi 1,5 millió dollár a hozadéka. Ezt az olajat továbbítja a török Ceyhan kikötőbe és adja el a nemzetközi piacon. Hybaskova asszony, az EU iraki nagykövete szerint az Európai Unió országai vásárolják meg ezt az olajat.
Az Iszlám Állam kontrollálja az elfoglalt városok bankjait is, az összeg egymilliárd dollár lehet. De hogy ezen összeg rentábilis legyen, szintén a nemzetközi piacokon kell mozogjon dollárral, szaudi riállal, török fonttal megtömött bőröndök cirkuláltatva. 
Az Arab-öböl, Törökország gazdagjai is hozzájárulnak az al-Nosra és az iszlám Állam fennmaradásához.

Egyik oldalról a Nyugat harcol az Iszlám Állam ellem, a másikról pénzeli és felfegyverzi azt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.