2015. november 7., szombat

Merkel Németországa még mindig fizeti a volt náci kollaboránsokat Spanyolországban

Spanyol náci kollaboránsok évente több mint 100 ezer eurót kapnak ...


A  The Telegraph írja, a német kormány beismerte, hogy továbbra is több mint 100 ezer eurót fizet nyugdíjként a volt spanyol nácibarát «Division Azul»  önkénteseinek.
A Die Linke képviselője, Andrej Hunko interpellált a Bundestagban: 
«Abban az időszakban ezek az emberek a német fasiszták oldalán önkéntesként harcoltak az irtóháborúban Kelet-Európában. Elképesztő, hogy a német kormány fizeti ezeket a pénzeket, holott a háború áldozatainak még mindig várniuk kell a tisztes  jóvátételre.» (Németországban nemrég hoztak nyilvánosságra egy statisztikát arról, hogy hány zsidót kárpótoltak eddig azért, hogy a harmadik birodalom elrabolta a vagyonukat. A 71 év alatt ennek a vagyonnak csupán kis hányadát sikerült visszaküldeni a leszármazottaknak... - a szerk.)
Az összeg egészen pontosan 107.352 euró és 41 veterán, 8 özvegy, egy árva részesül belőle. Németország ezeket a járadékokat 1962-ben kezdte utalni a Francisco Francoval kötött egyezmény alapján. Franco pedig elfogadta, hogy a Kondor légió pilótáinak özvegyeit kárpótolja (az 1936-1939 közötti polgárháborúban a Luftwaffe ezen egysége bombázta a spanyol köztársaságot).

A The Local a sapnyol politikai reagálásról beszél: «Becstelenség, hogy a német kormány folytatja a kollaboránsok támogatását, a fasizmus áldozatainak megalázását – jelentette ki egy baszk képviselő –, a baszkok ebbe nem nyugodnak bele». 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.