2015. december 3., csütörtök

Klíma

Klíma
  


    Az ipari forradalom óta az atmoszféránkban halmozódó és üvegházhatást eredményező gázkibocsátás kétharmadát mindössze … 90 vállalat okozta. Richard Heede vizsgálatát a Climatic Change tudományos folyóirat, maj a The Guardian publikálta. Hét cementelőállításra szakosodott vállalat kivételével mindegyik cég energetikai. Az első az amerikai Chevron magánvállalkozás (3,5 % kibocsátás), majd az ExxonMobil (3,2 %), a brit BP (2,4 %), a holland Shell (2,1 %) és a szintén amerikai ConocoPhillips (1,1 %). Francia vállalatok is szereplnek a listán: a Total a 7. A legnagyobb magánvállalkozás (0,8 %-nyi kibocsátással), a Lafarge-csoport pedig a cementgyártok között szerepel.
  


   November 5-én szevedte el Brazília történelmének legnagyobb környezeti katasztrófáját: 50 millió tonna vasérctartalmú szennyezés öntött el egy völgyet, miután a bányatársaság 2 gátja is összeomlott. A mérgező iszap továbbfolyt a legfontosabb brazil folyókon át, az Atlanti-óceánba 850 km hosszúságban végezve a faunával és flórával. A szövetségi kormány 3 hetet várt a reagálással… Az ok az ellenőrzés hiánya annak következtében, hogy a brazil politikusok gyümölcsöző kapcsolatot építettek ki a választási kampányukat finanszírozó, mindenható bányaipari érdekeltségekkel.

   


      A COP21 klímakonferencia 10 legnagyobb szponzora közül mindössze egy tartja be az Európa által meghatározott CO2-kibocsátást, állapítja meg együttesen az Observatoire des multinationales és a Bureau d’analyse sociétale pour une information citoyenne. A tanulmány a 10 nagyvállalat és hálózatai valódi szenyezési kibocsátásán alapul. Egyedül az EDF «jár jó úton» ahhoz, hogy 2050-ig valóban csökkentse «ökológiai lábnyomát». A Renault vegyes képet mutat, a legrosszabb tanuló pedig az Engie (a volt GDF Suez) és a luxusipar (az LVMH ésKering). A nagy vállalati csoportok szeretik delokalizálni a fejlődő országokba szennyezésüket.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.