2015. december 23., szerda

Véleménykutatás az arab világban: 89 % az Iszlám Állam ellen

Az arab világ nagy többsége az Iszlám Állam ellen foglal állást. A közvéleménykutatás résztvevői úgy találják, hogy Szíria legnagyobb problémája Bachar el Assad. A gazdasági morál félárbócon: a kikérdezettek egyharmadának nehézséget jelent a megélhetés és egynegyede emigrálni szeretne.


Az Arab Opinion Index 12 arab országban 18.311 személyt keresett meg (a hibaszázalék minden országban 2-3).  A katari Arab Center for Research & Policy Studies vezetői szerint ez az arab világ legnagyobb közvéleménykutatása (magát Katart kihagyták belőle). A véleménykutatás nem vallási hovatartozás szerint, hanem országonként történt. Több “kényes” kérdést is feltett, mint például "mennyire népszerű az IÁ az arab világban?". A kérdés annál inkább érdekes, mivel számos újságíró azt állítja, hogy az IÁ jelentős támogatást élvez, míg mások úgy találják, hogy az jelentéktelen.
Két kategória
A kutatás tehát kimutatja, hogy a támogatás kicsi. Átlagban a válaszolók  89%-a foglal állást az IÁ ellen (80 % valóban nagyon ellene, 9% csak egyszerűen ellene, 4%-nak nincs véleménye, 4 %  csak mellette és mindössze 3% van teljesen mellette. Libanonban, Jordaniában és Tunéziában gyakorlatilag mindenki ellene van (1% van mellette). Marokkóban, Algériában, Egyiptomban és a palesztin területeken az IÁ támogatóinak aránya 8 - 9% de a vélemény nélküliek száma is jelentős.  Az alábbi ábra mutatja a részleteket:

(Piros: valóban az IÁ ellen; rózsaszín: ellene; zöld: nincs vélemény; világoskék: mellette;  sötétkék: valóban mellette © Arab Opinion Index
Megállapíthatjuk, hogy meglepő módon a szaud-arábiai vélemények csak nagyon kis mértékben támogatják az IÁ-t, holott az amerikai jelentések szerint több mint ezren harcolnak a dzsihadisták soraiban.  A lelkesedést úgy tűnik nem osztja a honfitársak zöme, mivel mindössze  1-1%-uk áll csak az IÁ oldalán ill. teljesen az oldalán.
Törökország nem arab, így nem szerepel a felmérésben. A PEW novemberben kimutatta, hogy a török lakosság 8%-a támogatja az IÁ-t ezzel ez a második legnagyobb támogató, de ez se jelentős, még ha milliókat is jelenthet.  
Assad a nagyobb probléma
Azon kívül, hogy az arab lakosság nem támogatja az IÁ-t, az is kiderül, hogy azt is gondolják, az IÁ külföldi kreatúra. Csak azokban az országokban gondolja a kikérdezettek többsége, hogy az helyi képződmény, ahol a szervezet népszerűbb.
A kutatás szerint a vallás nem meghatározó az IÁ támogatásában. A támogatóknak csak kb. egyharmada támasztja alá véleményét azzal, hogy az vallását ill. «iszlám elveket» szolgálja.  A többség a katonai vagy politikai sikerekei miatt támogatja a szervezetet. Más okok: az IÁ védelmezi a szunnitákat (9%), ellenáll a Nyugatnak (13%) vagy Iránnak (6%).
A szaudiak többsége az IÁ ellen foglal állást, de a szíriai helyzet problémájaként nem azt látja. 62%-uk azt gondolja, hogy Assad rendszerének el kell tűnnie. Ennek érdekében 12%-uk a teljes ellenzéket megsemmisítené és csak 9%-uk hiszi, hogy a szíriai megoldáshoz az IÁ-nak kell eltűnnie.  
Szegénység
A közvéleménykutatásban vannak még érdekes adatok.  Például: a kikérdezettek 29%-a egymagában nem képes a megélhetésre, vagy családjukra, vagy a hatóságokra ill. adományokra szorul. A lakosság 23%-a álmodik arról, hogy külföldre megy.  
A válaszolók 87%-a magát hívőnek írja le, a hívők 60%-a szerint ez azt jelenti: "becsületesnek és könyörületesnek lenni". A hívők 39%-a gondolja, hogy, hite "a vallás gyakorlását" jelenti.
A demokrácia a legnépszerűbb politikai rendszer, jóval népszerűbb, mint a sarija. Egy kisebbség szétválasztaná az államot és az egyházat. 71%-uk úgy véli, az iszlám és a demokrácia nem ellentétes, akkor sem, ha többségük azt tartja, hogy erre a demokráciára országa még nem kész.   
Az arab tavasz és Izrael
Az arab tavaszt, mint mégiscsak demokratikus mozgalmat, negatív eseményként értékelik. A válaszok 57%-a úgy találja, több volt benne a negatívum (véres, kaotikus történések, a biztonság hiánya), mint a pozitívum. 2012 végén egy kutatásban mindössze 22% látta így.
Az évek folyamán ez a szám maradt stabil: 85% az izraeli kormány ellen. 75% gondolja, hogy a palesztin kérdés minden arabot érinti, nem csak a palesztineket.
Az USA, Irán és Oroszország külpolitikáját a megkérdezettek többsége elutasítja, Franciaországé és Törökországé viszont enyhébb megítélés alá esik.    

(Forrás: Knack.be)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.