2015. december 18., péntek

Újabb diszkriminációs ügy a brüsszeli Zaventem repülőterén


Két iraki származású nő letartóztatása

Weaam iraki származású amerikai fiatal nő, akinek a vőlegénye Belgiumban él. Dec. 11-én nagymamájával, Labibával egy Nashville-ből jövő gépen érkezett a zaventemi repülőtérre. Ez volt a harmadik belgiumi útja. Azelőtt nem volt probléma, most azonban egy ostoba rasszista tisztviselőbe botlott.
A rövid angol nyelvű diskurzus folyamán a tisztviselő megkérdezte, mikor óhajt Weaam visszatérni az USA-ba, amit a lány úgy értett, mikor járt itt utoljára. «Májusban», felelte. A visszautazási szándékot bizonyító 2016. jan. 21-i retúrjegy ellenére a tisztviselő úgy értelmezte, hogy 2016. májusig akar Belgiumban maradni és riasztott.

A két nőt letartóztatták, a repülőtéren 9 óra hosszat tartották fogva, majd átvitték a Caricole zárt központba. Itt azt állították, nincs joguk ügyvédhez (ami nem igaz) és közölték, hogy visszatoloncolják őket - mivel a Schengeni vízum által lehetséges 3 hónapos belgiumi tartózkodást meg akarják haladni (ami szintén nem igaz, ahogyan retúrjegyük tanusította). A pacemakert hordó 70 éves nagymama rosszul lett. Az Idegenrendészeti Hivatal orvost küldött. Egy ügyvéd közbejárására az azonnali kitoloncolást dec. 18-ra halasztották.

Ha a két nő szőke lett volna és kékszemű, és mondjuk Sharon és Michelle neveket viselnék, az ellenőrzésen simán átkerültek volna. Emlékszünk még Gladys Hernandez kubai énekesnő 2012-es esetére, akit annak ellenére, hogy hivatalos koncertjei lettek volna, be sem engedtek az országba. Emlékszünk Rudy Nzemo, az ULB egyetemi hallgatója esetére, akit hazájába, Kamerunba tett látogatása után tartóztattak le minden ok nélkül.

A zaventemi ellenőrzés diszkriminatív túlkapásait az Idegenrendészeti Hivatal bátorítja. Az igazságszolgáltatás szinte tehetetlen velük szemben. Az áldozatok ritkán jutnak jogi segítséghez, de még akkor is nehéz a hozott rendelkezést rövid idő alatt megváltoztatni.  

Az újabb visszaélések elkerülése végett követeljük, hogy:
-        Weaamet és nagyanyját azonnal engedjék szabadon, elszenvedett kárukért kapjanak térítést.
-        parlamenti magyarázatot várunk a Menekültügyi és Migrációs államtitkártól, aki az adminisztratív egyszerűsítésekért is felelős, az Idegenrendészti Hivatal jóvoltából a zaventemi repülőtéren megfigyelhető gyakorlatra.
-       választ várunk az Egyesült Államok konzulátusától is, miért nem sietett országa két állampolgárának segítségére.  
Ne hagyjuk, hogy e két személyt kiutasítsák, ne hagyjuk őket magukra!


(CRER, mail crer.info@gmail.com )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.