2016. október 29., szombat

A vallon parlamentet – nemmel szavazása után – «meggyőzték»…



A szocialista Paul Magnette, a vallon kormány Európa hősének kikiáltott miniszterelnöke bejelentette, hogy a tárgyalások eredményre vezetettek

 

Néhány napja az  CETA ellenzői még reménykedtek. Végül, egy napja, a vallon parlament beadta derekát (59 szavazat mellette, 5 ellene), Belgium is aláírhatja az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást.

Mind a 28  tagország kormánya támogatja a CETA-t, de eddig Belgium nem adhatta formális beleegyezését, mivel egyik parlamentje azt elutasította, s így az EU sem fogadhatta el sajátjának.  

«A javított és korrigált CETA jobb a réginél. Több garanciát nyújt és ez az, amit támogatok», nyilatkozta Paul Magnette. A szövetségi miniszterelnök, Louis Michel és a flamand miniszterelnök, De Wever azonban sietettek kijelenteni: a CETA egy jottányit sem változott.

Az előző – nemleges szavazás után – Magnette a facebookon köszönte meg az állampolgárok tizezreinek támogatását a CETA-val szemben…
Ki állíthatja teljes komolysággal, hogy a szerződés nem a multinacionális vállalatoknak nyújt megengedhetetlen előnyöket, nem a külföldi befektetőket védi megalapozhatatlanul és nem a mezőgazdaságból élőket nyomja méginkább víz alá?

Magnette nem átallja cinikusan hozzátenni: «Ezzel az üggyel, meg kell mondanom,  nagy zajt csaptunk, most már az egész Európa tudja, hogy a vallon parlament létezik ».

A CETA szövegét az európai parlamenti képviselőknek is jóvá kell hagyniuk 2017 januárjában és az EU különböző nemzeti és regionális parlamentjeinek ratifikálniuk.
Nincs kétségünk, meg fogják tenni. Az EU és a szocialisták ismét bizonyítottak… demokráciáról, dolgozói, nemzeti érdekekről…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.