2016. október 11., kedd

Az IMF jelentése a világ adósságáról





A világban felhalmozódott adósság elérte a soha nem látott 152.000 milliárd dollárt, figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az összeg több mint duplája a világgazdaság értékének (225 %-a).
 
Az adósság kétharmadát a magánszektor hozta össze, de az állami adósságok is nagymértékben nőttek a pénzügyi válság óta. A jelenséget elősegítik a központi nagybankok által favorizált nagyon alacsony, sőt negatív kamatok, és sok kormány pedig a gazdaság «fellendítési» programjaiban adósodott el.
Az adósság legnagyobb része a gazdag országokban koncentrálódik, de Kína is sokkal többet vett kölcsön, mint azelőtt. Egyébként pedig még a relatíve kevésbé eladósodott  szegény országokban is tendencia a kölcsönhöz fordulás erősödése.  
Az IMF szerint az óriási adósság felhalmozásával 3 probléma is jelentkezik: «Először ez az adósságóceán, amely a Földet elborítja, nem lendítette fel a gazdaságot. Másfelől pedig az adósságnak az a természete, hogy vissza kell fizetni. De hogyan lehet megtenni, ha az a világgazdaság kétszeresénél is több? Végül pedig ki tudja megtenni, ha a kamatok újra megemelkednek?»

Azok az ellenállhatatlan kölcsönök

Az IMF tehát kongatja a vészharangot. A közelmúltban az intézmény a gazdag országok gazdasági vérszegénységét jelezte, a Nagy-Britannia-i népszavazás és az amerikai elnökválasztás előtt a populizmus erősödésétől óvott. Jelezte azt is, hogy az európai bankok egyharmada jelentős nehézségekkel küzd egészen addig, amíg a gazdaság fel nem egyenesedik.
Az intézmény hozzáteszi «nem szeretné, ha a 2008-as hibát követné el, amikor optimista előrejelzéssel szolgált az 1929-es nagy világválság óta legnagyobb robbanás előtt néhány hónappal». De helyteleníti, hogy senki nem törődik a figyelmeztetésekkel, mivel a nagybankok (bennük az Európai Központi Bank) monetáris könnyítési politikájával a piacokat likviditással öntötték el és a kölcsönök ellenállhatatlanná váltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.