2016. október 20., csütörtök

«Blade, tudjuk, hogy 1994-ben eladtál bennünket!»



Október 11-én egyik johannesburgi egyetemi campus. A tüntető diákok új szlogenje: «Blade, tudjuk, hogy 1994-ben eladtál bennünket!»

Witwatersrand (Wits) egyetem, Johannesburg

Blade? Blade Nzimandéról van szó, a dél-afrikai kommunista párt (SACP) főtitkáráról, az ANC-kormány felsőoktatási miniszteréről.  Ő volt az, aki engedélyezte, hogy az egyetemek 8 %-kal növeljék a tandíjakat. Ő az, aki a sztrájkoló egyetemistákat «csőcseléknek» nevezte. Ő az, aki rendőröket küld rájuk gumilövedékkel…

1994? Ez a Kempton Park-egyezmények dátuma. Az ANC (és a kommunista párt) és az apartheid rasszista rezsime vezetőinek egyezsége. Azzal a lózunggal, hogy «véget vet» az apartheidnek, a Kempton Park  a fehér kisebbség alapvető privilégiumait őrizte meg. A fekete többségtől, amely pedig 1994-ben tömegesen voksolt az ANC-re, a legelemibb jogokat is megtagadta.

A gazdag fehér farmereké  a földek 70 %-a. A feketék  pedig gettóknak élnek. Az ANC, amely 1994-ben kötelezettséget vállalt az apartheid állam adósságának fizetésére, teljes ellentétben áll a diákok követelésével: garanciát az összes fiatalnak az ingyenes felsőoktatásra.

Igazuk van a dél-afrikai fekete diákoknak! Az apatheidellenes harcban vérével fizetett a nép, s a népet árulták el a  Kempton Park-egyezmények aláírói: az ANC és a Kommunista Párt vezetői  «eladták» a feketék többségét, hogy megmentsék a gyarmatosítók leszármazottainak fehér kisebbségét.

A Dél-afrikai vasas szakszervezet (NUMSA) vezetőjének,  Irvin Jimnek is teljesen igaza van, hogy a diákokat támogató felhívást tesz közzé, és Nzimandét «úgynevezett kommunistának»  nevezi.  2012. aug. 16-án ugyanez a kormány lövetett a Marikana sztrájkoló fekete bányászaira harmincnégyőjüket megölve.
Október 15-én az ANC egyik vezetője bejelentette, hogy «készen áll fegyvert fogni Zuma megvédésére» (Zuma a köztársasági elnök és az ANC-é is – a ford.)

Tényleg nem lenne bűnös a dél-afrikai kormány?
Mindnyájan álljunk az egyetemisták mellé, le a megtorlással!
Nzimande, Zuma: el a kezekkel a fiataloktól!

(D.F.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.