2016. október 26., szerda

Hungaristák...



Még a helyiek is alig tudnak valamit a Győr közelében, Bőnyben évente megrendezett szélsőjobboldali kiképzőtáborról. A Nemzeti Arcvonal a gyöngyöspatai Véderőtől eltérően nem szereti a hajcihőt, a csoport által szervezett paramilitáris táborok mintaként szolgáltak a legtöbb szélsőjobboldali társaság számára. Az Athena Intézet Magyarország egyik legszervezettebb félkatonai gyűlöletcsoportjáról.
Győrkös István – a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű, magát hungaristának, nemzeti szocialistának valló szervezet vezetője.

© Filep István
Jó állapotú, nagyméretű, kúriaszerű ház, a homlokzaton kazettában egy Szűz Mária-szobor, gondozott kert. Hátul az udvarban lovakat szerszámoznak fel. Ősz hajú, bajszos, szemüveges férfi érkezik a névtábla és csengő nélküli kapuhoz. Győrkös a bemutatkozást követően azonnal jelzi, hogy soha nem nyilatkozik a sajtónak, vállalja mégis a nyilatkozatot.
„Az idén Tapolcán van a tábor. Ott találtunk megfelelő helyet, kinőttük az ittenit. …Egy-kétszáz fő közötti résztvevővel számolunk. …Azt olvasni, hogy itt ilyen meg olyan halálfolyosók vannak és hogy megverik az embert. Ilyen nincsen. A tábor nem katonai jellegű, mert a katonai jellegű kiképzéssel már nem foglalkozunk. Eljutottunk arra a pontra, hogy már nem érdemes tovább művelni. Persze vannak ilyen elemei is, mert igénylik a résztvevők: ebbe beleértendő a céllövéstől kezdve minden, ami ehhez hozzátartozik, de főleg az alaki kiképzés” – közli Győrkös az interneten meghirdetett nyílt táborról. 
… A településtől elkülönült tábor területén bevezetett szigorú rendszabályoknak nyilvánvalóan szerepük van abban, hogy az MNA immár több mint egy évtizede háborítatlanul, élénkebb rendőrségi vagy sajtóérdeklődés nélkül tartja katonai kiképzéseit és terjeszti ideológiáját a táborba érkező fiatalok között.
„Buzik, cigányok, zsidók nem vehetnek részt”
A nyári nyílt tábor meghirdetett programjában „harcászati alapok elméleti és gyakorlati oktatása”, „lőfegyver-ismereti oktatás” és „légfegyveres lövészet”, „épületharcászati alapok elméleti és gyakorlati oktatása, városharcászat elméleti oktatása” szerepelnek. A meghívó megfogalmazása szerint „Buzik, cigányok, zsidók nem vehetnek részt a táborban” és követelmény „a cigány és zsidó életmód (bűnözés, kábítószer stb.) elutasítása”.
© Filep István
… „Nem mondom, hogy nem vagyunk mi antiszemiták. Nem szeretjük a zsidókat. Ez tény, ők se szeretnek minket. Miért szeressük őket és ők miért szeressenek minket?” – mondja a táborszervező, aki ennek ellenére tagadja, hogy antiszemita lenne. Szerinte „a nagy antiszemiták vagy antifasiszták esetleg antikommunisták”, az anti-felfogást képviselők általában „unintelligens emberek, teljes erőből gyűlölködnek és nem látják meg az egészet. Nálunk, aki ezzel a kérdéssel foglalkozik az az óhéber nyelvet is beszéli. Mi pontosan látjuk a zsidóságnak a dolgait”.
Szálasi utódai
A Magyar Nemzeti Arcvonal Magyarország egyik legszervezettebb félkatonai gyűlöletcsoportja. A csaknem húsz éve tevékeny szervezet központi feladatot lát el más extrémista csoportok félkatonai kiképzésében. Célja a fegyveres harcokra való felkészülés, amit propagandája is jól érzékeltet: egy, a csoport által készített kisfilm amerikai katonák lemészárlását mutatja be és dicsőíti a gyilkosság elkövetőit. A szervezet alapítója állítása szerint Szálasi Ferenc – az államszocializmus évtizedeit emigrációban töltő – személyes képviselőitől kapott felkérést a hungarizmus magyarországi képviseletére.
Az 1990-es években a csoport több tagját őrizetbe vették, Győrköst magát államellenes izgatás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Az MNA szervezte meg először a külföldi neonáci csoportokat azóta is évente hazánkba vonzó Becsület Napja névre keresztelt rendezvényt. A megemlékezést jelenleg a Vér és Becsület Kulturális Egyesületből alakult Pax Hungarica mozgalom rendezi. Győrkös „ortodox, fundamentalista hungaristáknak” nevezi a Pax Hungaricát, majd megjegyzi, hogy „amikor gyűlölködésről van szó, akkor ezen az oldalon nincsen határ”, az egyes szervezetek vetélkednek egymással.
Meg nem erősített sajtóértesülések szerint feltételezhető, hogy a roma sorozatgyilkosságot elkövető „Halálbrigád” is együttműködésre törekedett az MNA-val. K. Árpád, a cigánygyilkosságok perének elsőrendű vádlottja próbálta felvenni a kapcsolatot Győrkössel, Cs. István, a csoport másik tagja pedig – rendőrségi kihallgatások szerint – kapcsolatban állt az MNA debreceni tagjaival.
A tábor területén még egy rozsdásodó tengeralattjárót is találni
© Filep István
A csoport tagjainak száma ismeretlen, 30-tól akár pár száz főig is terjedhet, függően attól, hogy állandó tagsággal vagy az MNA-val személyesen is kapcsolatba lépőkkel – például a nyílt táborok visszatérő résztvevőivel – számolunk-e. Az erősen hierarchizált felépítésű szervezet több „beavatottsági” szinttel rendelkezik és maga Győrkös, csak a a legszűkebb kör tagjait nevezi „az arcvonalnak” és külön tartja nyilván az úgynevezett „Népi Akciócsoportok” tagságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.