2016. október 16., vasárnap

Nők az orosz forradalomban: 1917. március 8. – 2017. március 8.

(felhívás)



Kedves Társaink, Barátaink, Fivéreink és Nővéreink!
Március 8-án, a nemzetközi nőnapon az 1917-es orosz nők bátorságának adózunk a megemlékezéssel: a békéért, a kenyérért, a szabadságért és a háború befejezéséért harcoltak. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a küzdelmet a dolgozó asszonyok vívták.

Pakisztáni aktivistaként és szakszervezeti felelősként szeretném, ha az orosz forradalom kezdetének 100. évfordulóján Veletek együtt emlékeznénk. Ez a forradalom referencia marad a munkásosztály, a parasztság, minden elnyomott nép, a fiatalok és a dolgozó nők számára.  Olyan forrás, amelyből a mai napig merítünk.

Ma sok nő állami, háborús és családi erőszak áldozata. Országomban, ahogyan Afganisztánban, Indiában, Sri Lankában is, a nők olykor elképzelhetetlen erőszaknak vannak kitéve. Ezreket öltek meg a terrorista támadások – mely terrorért az imperializmus a felelős – amellett, hogy társadalmi és hagyományos okokból helyük alávetett a patriarchális, feudális rendszerben. Nemcsak otthonukban, de munkahelyükön is erőszak tárgyai.

Tépjük le láncainkat együtt! Március 8-án mutassuk meg erőnket, egyesüljünk a diszkrimináció, a kizsákmányolás, az igazságtalanság minden formája ellen, ahogyan 1917-ben tették az orosz nők!

Minden dolgozó nőhöz fordulok az egész világban, mozduljunk tömegesen a békéért 2017. március 8-án!  Mondjuk ki együtt mindenkivel, aki munkaerejét adja bérbe: «A nők nem akarnak háborút! Békét és szabadságot követelünk!».

Hozzunk létre nemzetközi bizottságot, amely összefogja a nemzetközi nőnapon szervezendő demonstrációinkat a háborúk ellen, a kizsákmányolás és igazságtalanság ellen  – a (2016. nov. 18-20-i) Mumbai-i világtalálkozó folyamatosságában.
Harcoljunk együtt azért, hogy vége legyen az erőszaknak, a háborúnak, a kizsákmányolásnak.

Éljen a munkásosztály! Éljen a nemzetközi szolidaritás!

(Rubina Jamil, Pakisztán)

A felhíváshoz elsőként csatlakoztak:

Németország: Sidonie Kellerer, kölni egyetem
Belgium: Françoise Cambie, dolgozó nő; Laetitia Coucke, egyetemista aktivista; Nathalie Leloup, szakszervezeti felelős; Monique Lermusiaux, nyugdíjas, szakszervezeti aktíva; Laura Moraga Moral, szakszervezeti aktíva, pedagógus; Claire Thomas, pedagógus szakszervezeti aktivista
USA: Colia Lafayette Clark, National Coordinator Judicial Violence Symposium, emberjogi harcos; Melina Juarez, diák; Millie Phillips, Socialist Organizer; Itzel Calvo Medina, menekültjogi aktivista
Franciaország: Julie Beguerie, pedagógus, feminista, politikai és szakszervezeti aktíva; Katel Corduant, szakszervezeti felelős; Christel Keiser, POID, helyhatósági képviselő; Christelle Leclerc, szakszervezeti felelős; Geneviève Marchal, bányászfeleségek és -özvegyek szakszervezeti felelőse ; Isabelle Michaud, PCF helyhatósági képviselő ; Marie-José Montout, nőgyógyászati védelmi aktivista; Marie-Luce Mouly, a «Szakítás az Európai Unióval és V. Köztársasággal» aktivistája
Nagy Britannia: Jane Doolan, Unison Islington szakszervezet, közszolgáltatás ; Doreen McNally, szakszervezeti felelős, a liverpooli dokkerfeleségek szervezete (Women of the Waterfront)
Görögország: Vassiliki Frangou, író (Athén); Eva Kallitsi, diák (Athén); Maryse Le Lohé, a Laiki Enotita aktivistája (Athén); Sotiria Lioni (Nafplio)
Olaszország: Valeria Busicchia, pedagógus; Monica Grilli, pedagógus, szakszervezeti bizalmi; Elisabetta Raineri, pedagógus, szakszervezeti bizalmi 
Mexikó: Liliana Plumeda (Mexicali), Alejandra Rivera Arvizu (Tijuana), María Rivera Arvizu
Oroszország: Aliona Glazkova, újságíró, baloldali aktivista
Magyarország : Tamás Gáspár Miklós filozófus; Morva Judit, Magyardiplo szerk.; Benyik Mátyás, Attac; Droppa György környezetvédő; Anyiszonyan Klára, nyugd. vegyészmérnök ; Somi Judit, Munkás Hírlap szerk.

Mennyiben érint bennünket, magyar nőket a felhivás?
A család terhei - még ha nem is vesszük tehernek - ránk hárulnak. Mi próbáljuk előteremteni a betevőt a semmiből, a munkanélküliségben, a nyomorban. De mi viseljük el - zömmel -. a családi erőszakot is. Bérünk, nyugdíjunk jóval alacsonyabb, mint férfitársainké. A kormányzati nőpolitika gyalázata bennünket illet: szüljünk és függőségünk a férfiaktól ne változzon. Melyik magyar nő nem tiltakozik még a gondolat ellen is, hogy a  háborúkban, megszállásokban részt vevő fiát, férjét koporsóban hozzák haza? Mennyi néplóléti intézkedésre lehetne fordítani a katonai kiadásokat, a kerítések, stadionok árát!
Ha csatlakozni kívánsz a felhíváshoz, jelezd a somijudit@gmail.com mailen, hogy együtt döntsünk a 2017. március 8-i magyarországi demonstrációról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.