2016. október 20., csütörtök

Tőzsdemanipulációért izlandi bankárok börtönben



A kis, 300 ezernél alig több lakosú, de annál határozottabb Izland bíróság elé állította országában azokat, akik felelősek voltak a 2008-2009-es világgazdasági destabilizációért. Közönséges bűnözőkként kezeli, nem úgy, mint Európa és az USA, melyek «védett példányoknak» tartja a bankárokat…

A Kaupthing, Izland legnagyobb nemzetközi bankja, jó időre kénytelen lesz nélkülözni 26 vezetőjét és magasrandú káderét.

 






A reykjaviki bíróság bűnösnek ítélte őket közvetlen részvételük miatt 2007 novemberétől a bank részvényvásárlásainak finanszírozásában, amely manipulációk a 2008-as összeomláshoz vezettek. Az ügy tárgyalása a múlt év áprilisában kezdődött, annak során mind a 9 vezető bűnösnek bizonyult.
A Kaupthing hatalmas adósságai alatt 2008-ban összeomlott megbénítva a kis nemzet gazdaságát. Izland viszont nem azt az utat választotta, hogy névleges bírságot rójon a bankra és azt az adófizetők pénzéből felpumpálja (mint minden más ország), hanem megkereste a felelősöket, megbüntette őket, a bankokat pedig hagyta csődbe jutni.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.