2009. március 19., csütörtök

Amiről a polgári sajtó nemigen beszél…

Szegény milliárdosok: a világon 973 milliárdos nagyságrendű dollárvagyonnal rendelkező személyt tartunk számon, egyharmaddal kevesebbet mint egy éve, a Forbes revűújság szerint. Összes vagyonuk csak a fele a múlt évinek: 2400 milliárd dollár. Bill Gates (Microsoft), ha el is vesztett 18 milliárdot, 40 milliárdjával első. A következő Warren Buffet befektető, aki 25-öt veszített, de még mindig maradt neki 37 milliárd kicsi dollár…
Törökország: egy hónapja sztrájkolnak az ATV-Sabah Mediánál dolgozó újságírók. A múlt évben 1,1 milliárd dollár értéken Erdogán miniszterelnök veje megvette az ATV-t, a sztrájkolók a tévé függetlenségének elveszítésétől tartanak. Támogatja őket némely politikai párt és annak ellenére, hogy az újságírók ritkán szervezettek, más szektorok szakszervezetei is.
Nagy-Britannia: veszélyben 3,7 millió dolgozó nyugdíjalapja. Speciális nyugdíjbiztosítási alapokról van szó, melyekre a dolgozók havi fix összeget fizettek és nyugdíjuk a tőzsdei hozam függvénye. Mivel a tőzsdékre rossz napok járnak, eddig átlagosan 10 % befizetés úszott el – és még nem ért véget a válság!
Belgium: Nem elég, hogy 14,4 milliárd euróval segítette meg az állam közpénzekből a bankokat és pénzügyi intézményeket (Fortis 9,4 milliárd, Dexia 1 milliárd, Ethias 0,5 milliárd, KBC 3,5 milliárd), még az operációt levezénylő szakértőket is ki kellett fizetni 20 millióval. «Ez a piaci ár» – jelentette ki az országgyűlési vegyesbizottságnak Koen Van Loo, aki egyszemélyben a Pénzügyi és Befektetési Társaság elnöke, a Fortis főrészvényese és a 14,5 milliárdot befektető állam pénzügyi jobbkeze. Szép is a közhatalom függetlensége!
Vallónia: a válság sajátos sporttal jár együtt: vadászat a munkanélküliekre. A hivatal úgy ítélte meg, hogy 11 ezer munkanélküli – egész Belgiumban – nem tett elég erőfeszítést annak érdekében, hogy munkát találjon, így elveszítette járandóságát (4 ezer mindörökre, a többi 4 hónapra). 2/3 részük Vallóniában él… csak nem a munkanélküliség csökkentésének speciális módozatáról van szó?
USA: a közvélemény megbotránkozással értesült arról a bónuszról, amit az AIG biztosító főnökei kaptak. A 127 millió euró értékű prémiumot ugyanazok kapják, akik a társaságot pénzügyileg a jég alá vitték – a pénzügyi intézetek állami talpraállításából! A botrány kirobbanásakor az AIG azzal védekezett, hogy eredetileg sokkal nagyobb összegek kiosztásáról volt szó…
Gáza: Febr. 14-én egy humanitárius segítség, 110 kisteherautóból álló konvoj indult Londonból Gázába, nemrég pedig 60 fős amerikai delegáció érkezett, közöttük a Pulitzer-díjas író Alice Walker és Rachel Corrie szülei (a 23 éves pacifista aktivistát 2003-ban egy izraeli bulldózer ölte meg).
Venezuela: az észak-amerikai élelemkereskedő óriást, a Cargilt a kormány kisajátította, mivel nem alkalmazta a venezuelai előírásokat az alacsony bázisárakról, amit a szegénység elleni küzdelemre írtak elő. Hasonló sors vár az előírásoknak fittyet hányó Empresas Polar venezuelai nagytermelőre is.
Salvador: váltott a 80-as évekbeli szörnyű megtorlásokról elhíresült, a Kubával minden kapcsolatot elutasító egyetlen délamerikai, az iraki háborúban csapataival résztvevő ország, az USA hűséges csatlósa. A Nemzeti Felszabadítás Farabundo Marti pártja nyerte meg a választásokat, így Mauricio Funes újságíró lesz az ország elnöke, helyettese Sanchez Ceren, volt gerillaparancsnok. A 20 éve uralkodó pártnak, az ARENA-nak ellenzékbe kell vonulnia. Funes mérsékelt programmal nyert, de kénytelen támaszkodni az alapvető változásokat követelő forradalmibb bázisra. Ez azt jelenti, szakíthat hamarosan a NATO-val is és nincs kizárva, hogy Chavez nyomdokaiba lép…
(Solidaire, a belga PTB lapjából)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.