2009. március 12., csütörtök

Gyárfoglalás 2.

2008 decemberében egy chicagoi építési vállalkozás, a Republic of Windows and Doors kénytelen lett volna bezárni kapuit, mivel a Bank of America nem adott neki hitelt. Az a bank, melyet közpénzből pumpált fel a szövetségi kormány.
A Republic dolgozói, a United Electrical Workers szakszervezet tagjai elutasítva az üzem bezárását, azt elfoglalták és teljes egy hétig megszállva tartották követelve, hogy a Bank of America nyújtson hitelt a vállalatnak. 30 év óta ez volt az első gyárfoglalás az USA-ban, szimbóluma annak, hogy a dolgozók nem fogadják el a bankoknak és pénzügyi szervezeteknek nyújtott ajándékot, miközben ők maguk a padlóra kerülnek. Jelszavuk: «Bank of America got bailed out! We got sold out» («A bankot megmentették, bennünket eladtak!»), s nagyon komoly országos szintű szolidaritási mozgalom után a Bank of America engedett, a Republic megkapta a hitelt.
A pénzügyi válság nyomában az USA-ban a lakástörlesztések 10 százaléka vagy késésben van, vagy máris elkobzás alatt. A kormány 6 millóra becsüli azon családok számát, melyek elveszítik lakásukat a következő 3 évben. Az Obama-adminisztráció febr. 17-én jelzett egy 275 milliárd dolláros segítséget az ingatlankölcsönök újrafinanszírozására, melyet korábban a Bush-kormány következetesen visszautasított. Ugyanakkor a segítség messze van az elégségestől, a becslések szerint a 14 millióból mindössze 1 millió családnak elegendő.
Valóságos népmozgalom indult a bankok «megmentési terve» ellen, a munkásszervezetek a Kongresszustól és a kormány(ok)tól a kilakoltatások felfüggesztését követelik, a lakások elkobzásának megtiltását és arra bíztatják a fenyegetett családokat, hogy álljanak ellent, ha erre kerülne sor. Az Association of Community Organization for Reform Now (ACORN) önkénteseivel még segítséget is nyújt ehhez az ellenszegüléshez, ha a végrehajtók megjelennek. Marcy Kaptur ohiói képviselő is az ügy mellé állt, azt nyilatkozva «el vagyok ragadtatva attól , hogy az amerikaiak felkelnek és gyakorolják azt a hatalmat, amit a Wall Street elvett tőlük».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.