2009. március 12., csütörtök

A cipődobáló

Az AFP jelentése: Mountazer al-Zaïdi, iraki újságírót, akit a világ akkor ismert meg, mikor cipőjét az amerikai exelnökhöz vágta, 3 év börtönbüntetésre ítélte az iraki Központi Büntetőbíróság.
Abdel Amir al-Roubaie bíró „hivatalos látogatáson tartózkodó államfő elleni támadásért” ítélte 3 év börtönre Mountazer al-Zaïdit, akit december közepe óta egy bagdadi ultravédett börtönben tartanak fogva. A döntés a vádlott és 25 ügyvédje jelenléte mellett született, az újságírók jelenlétét megtiltották. Az ügyvédek kijöttekor a totális káoszban 4 év börtönt lehetett hallani, mely a tömegből élénk emóciót váltott ki, «ez egy amerikai bíróság, kutyapecérek!”
Az újságíró ártatlannak vallotta magát, „reagálásom természetes volt, mint bármely irakié”- jelentette ki a bíró előtt, aki rendszerint terrorista ügyekkel foglalkozik. Ügyvédje fellebbezést jelentett be.
A Mountazer al-Zaïdi-ügy tárgyalása febr. 19-én kezdődőtt. A védelem támadta a «hivatalos látogatás» verzióját, ti. annak idején George W. Bush meglepetésszerű érkezéséről volt szó. Mountazer Zaïdi cselekedetét azzal a szélsőséges érzelemmel magyarázta, melyet "az Irakban elkövetett bűnökért felelős személlyel" szemben érzett.
"A legnagyobb bűnöket követte el népemmel szemben és én nagyon szerény módon akartam tenni valamit az áldozatokért. Az (amerikai) győzelemről és sikerekről beszélt Irakban, azonban amit én látok, az a kiömlő vér, az egy millió mártír, a megyalázott mecsetek, a megerőszakolt iraki nők, megalázott iraki férfiak”. Ezért állt fel és kiáltotta az amerikai elnöknek "isten veled, kutyafajzat", mielőtt cipőjét hozzávágta (egyébként nem talált célba). Az újságíró azt is elmondta, hogy verték és villanyárammal kínozták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.